Доступність посилання

ТОП новини

«Гьюмен Райтс Вотч» закликає лідерів «Групи-7» засудити Росію за порушення прав людини у Чечні


«Гьюмен Райтс Вотч» закликає лідерів «Групи-7» засудити Росію за порушення прав людини у Чечні

Прага, 19 липня 2001 - Міжнародна правозахисна організація «Гьюмен Райтс Вотч» заявила, що погіршення ситуації з демократією у Росії мало б стати головною темою зустрічі лідерів найбільш розвинених держав «Групи-7», що проходитиме в Генуї 20-22 липня. На адресу керівників цих країн надіслано листа, у якому правозахисна організацій звертає увагу на те, як російські військові порушують права людини в Чечні.

У своєму зверненні міжнародна правозахисна організація «Гьюмен Райтс Вотч» закликає лідерів держав «Групи-7» вимагати від Росії дотримання свободи слова і припинення «звірств» з боку російських військ у Чечні.

Організація «Гьюмен Райтс Вотч» зауважує, що приєднання Росії у 1997 році до «Великої сімки» було обумовлено дотриманням у цій країні демократичних принципів. В тодішньому комюніке Денверського саміту мовилося про «рішучі кроки», що їх зробила Росія в напрямку демократії. Проте, на думку куратора країн Європи і Центральної Азії організації «Гьюмен Райтс Вотч» Елізабет Андерсен: «політика уряду Володимира Путіна становить собою найбільшу і тривалу загрозу для демократичних свобод у Росії від часу розпаду Радянського Союзу». У квітні цього року російський уряд встановив контроль над незалежною телекомпанією НТВ і, схоже, збирається зробити це саме із незалежною радіостанцією «Ехо Москви». Федеральні війська у Чечні і далі затримують чеченських чоловіків, до яких застосовують тортури та інші види знущань. Те, що відбувається сьогодні у Росії, мало б викликати сумніви щодо подальшої участі Москви у роботі «Групи-7», - зауважує пані Елізабет Андерсен. «Замах на свободу засобів масової інформації – це лише частина значно більшого поширення тоталітаризму, що його ми бачимо у Росії», - мовиться у посланні організації «Гьюмен Райтс Вотч». Правозахисники, зокрема, пропонують лідерам «Групи-7» закликати Президента Росії Володимира Путіна зберегти незалежний статус радіостанції «Ехо Москви» та допустити до Чечні міжнародних спостерігачів.

До лідерів «Великої сімки» з відкритим листом звернувся також Президент Чечні Аслан Масхадов, у якому закликає засудити злочини російських військ у Чечні і змусити керівництво Росії розпочати мирні переговори.

У цьому листі Масхадов також докоряє світовим лідерам у тому, що вони не реагують на страждання чеченського народу, аби не ускладнювати взаємин із Росією. Масхадов наводить дані про те, що на сьогодні кожен восьмий чеченець убитий, 250 тисяч чеченців стали біженцям, а понад 20 тисяч – в’язнями так званих фільтраційних таборів.

Тим часом Президент Росії Володимир Путін напередодні саміту «Великої сімки» провів прес-конференцію у Москві, на якій заявив, що російська влада не має наміру міняти свою позицію у питанні врегулювання конфлікту у Чечні. Він зауважив, що так звані «зачистки», що їх провадять у Чечні російські військові – спровоковані чеченськими бойовиками. Водночас Володимир Путін сказав, що військовослужбовці, котрі скоїли злочини проти цивільного населення повинні бути покарані.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG