Доступність посилання

ТОП новини

Завершення конференції ООН, присвяченої проблемам ручної стрілецької зброї


Завершення конференції ООН, присвяченої проблемам ручної стрілецької зброї

Прага, 20 липня 2001 – У п’ятницю в Нью-Йорку завершила свою роботу спеціальна конференція ООН, присвячена боротьбі із поширенням ручної стрілецької зброї, від якої щороку в різних країнах світу гине приблизно пів мільйона людей. Конференцію гостро скритикувала міжнародна правозахисна організація «Гюмен райтс воч».

Протягом останніх двох днів учасники конференції намагалися опрацювати прикінцевий документ - так звану «програму дії», тобто програму контролю і боротьби з поширенням ручної зброї, яка пізніше через посередників потрапляє до рук повстанців, злочинних і терористичних угруповань. Нагадаймо у кількох словах, що у збройних конфліктах переважно від ручної зброї, тобто автоматів, кулеметів, пістолетів і гранат щороку гине понад 200 тисяч осіб. Така ж кількість гине від куль злочинців. Таким чином, як зазначає міжнародна правозахисна організація «Гюмен райтс воч», так звана мала зброя стала справжньою зброєю масового знищення.

«Гюмен райтс воч» скритикувала учасників конференції, за нерішучу позицію щодо найбільших виробників і продавців ручної стрілецької зброї, серед яких вона називає Росію, Китай і Сполучені Штати. За словами представника «Гюмен райтс воч», учасники конференції головну увагу зосередили на контрабанді і перепродажі ручної зброї, поминувши головних винуватців, тобто виробників згаданих видів зброї. У зв’язку з цим коаліція правозахисних організацій ухвалила рішення посилити тиск на уряди найбільших виробників і продавців ручної зброї і відновити дискусії над проблемою неконтрольованого поширення цієї зброї. Сполучені Штати, зокрема, як вважають активісти правозахисних організацій, повинні поставити під контроль продаж малої стрілецької зброї, припинивши достави до країн, де панує політична нестабільність і де систематично порушуються права людини. Зрештою, ідеться не лише про експорт стрілецької зброї до згаданих країн, а й про посилення контролю над продажем у країнах – виробниках. «Гюмен райтс воч» наводить статистичні дані зі Сполучених Штатів, де продуценти малої зброї виручають щороку від продажу приблизно 2 мільярди доларів. Тим часом втрати лише на лікування людей, поранених з ручних видів зброї, і від їхньої непрацездатності становлять понад 100 мільярдів доларів. Інші країни – експортери зброї не удоступнили аналогічних даних. Керівники міжнародної правозахисної організації «Гюмен райтс воч» закликають ООН установити чіткі норми і правила у справі контролю над поширенням ручної зброї і зобов’язати уряди країн - виробників цієї зброї дотримувати цих норм.

У коментарях на тему нинішньої конференції ООН, присвяченої боротьбі з поширенням ручної зброї оглядачі не приховують скептицизму. Виробники зброї, як і будь-яких інших товарів, ведуть боротьбу за ринки збуту, тому посилення контролю над експортом в одній країні призведе до активізації продажу з боку інших країн. Контроль над поширенням ручних видів зброї, зазначають вони, мав би стати комплексною акцією за участю і домовленістю усіх країн – виробників зброї.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG