Доступність посилання

ТОП новини

Три позиції щодо ґлобального потепління на Землі


Три позиції щодо ґлобального потепління на Землі

Прага, 20 липня 2001 - Незважаючи на те, що попередні консультації учасників конференції ООН з проблем кліматичних змін розпочалися у Бонні ще у понеділок, навіть після першого офіційного обговорення у четвер делегації ще не випрацювали узгоджувальних документів з основних проблем. Сьогодні дискусії на тему боротьби з ґлобальним потеплінням у світи тривали. На перебіг бонського форму намагалися вплинути радикальні сили з числа антиґлобалістських груп.

Як і передбачалося напередодні форуму у Бонні, США не погоджуються ратифікувати Кіотський протокол щодо основних обмежень викидів двоокису вуглецю в атмосферу. Тому й учасники конференції ООН, що зібралися в Німеччині для випрацювання рамковго договору про кліматичні зміни на Землі мусять шукати компромісні варіанти для продовження процесу преговорів із проблеми ґлобального потепління. Що й відбувалося на цьому форумі у п’ятницю.

Голова конфернеції у Бонні, міністр охорони навколишнього середовища Голландії Ян Пронк, закликав делегатів, щоб відмова США від ратифікації не відштовхували їх від продуктивної праці на пошук компромісів і альтернативних рішень форуму. Ян Пронк також підкреслив:

« Кліматичні зміни є складний феномен з багатьма економічними, соціальними, природніми параметрами. Запевняю вас, що ми здійснили добру справу в Кіото. Цей протокол єдино вірний орієнтир. Він гнучкий. Він справедливий. Він заслуговує довір’я. Це єдино можливий варіант. Це краще , що ми маємо». Він додав, що загроза швидких змін клімату реальна і вони, ці зміни, можуть стати невідворотними.

Представниця США на цьому форумі, заступниця держсекретаря Павла Добрянська, повідомила, що її уряд не бажає сьогодні ратифіковувати Кіотський протокол і не відступить від своїх вимог щодо його корінних недоліків. Нагадаємо, що американська сторона вважає рівень зниження викидів двоокису вуглецю невигідним для економіки своєї країни, окрім того, на думку американських представників, протокол не враховує небезпеки бурхливого розвитку таких технологічно відсталих країн, як Китай чи Індія. Джордж Буш, прибувши до Європи, заявив у Лондоні в четвер, що його країна буде притримуватися власної стратеґії з проблеми скрочення викидів шкідливих газів в атмосферу. Котра передбачає застосування інших методів, які б ґарантували американцям можливість знайти роботу. Він також визнав, що економіка США викидає у повітря багато шкідливих компонентів.

На конференції у Бонні європейські делеґації прагнуть зберегти Кіотський протокол, як основу для подальших переговорів. Представники європейських країн заявили у четвер, в перебігу першого дня офіційних, дебатів, що вони боронитимуть Кіотські домовленості від намагань Японії та інших країн внести зміни щодо зняття контролю за викидами двоокису вуглецю в атмосферу, у зв’язку з відмовою США підписати протокол. Дискусії на конференції ООН у Бонні тривають.

Вчора німецька поліція заарештували тут 87 лівих екстремістів та демонстрантів-еколоґів за спроби блокувати вулиці Бонна і споруджувати на них баррикади. Антиґлобалісти прагнуть примусити конференцію ООН на радикальніші, аніж Кіотські пункти, рішення щодо боротьби супроти кліматичних змін у світі. Нагадаємо, що конференція представників 185 країн світу триватиме до кінця наступного тижня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG