Доступність посилання

ТОП новини

Самміт лідерів «групи семи» і Росії


Самміт лідерів «групи семи» і Росії

Прага, 23 липня 2001 – Останні масові протести і убивство одного з учасників цих протестів під час щорічної наради лідерів країн «групи семи» і Росії, тобто індустріально найрозвиненіших країн Заходу і Росії, викликали широкі дискусії, особливо в Європейських країнах про форми дальшого проведення подібних саммітів.

Щорічні наради лідерів «групи семи» і Росії, як підкреслюють критики, фактично не вирішують поставлених завдань, а лише приваблюють десятки тисяч учасників протестів, переважно молодих людей, серед яких не бракує вандалів і кримінальних елементів, що завдають містам проведення самміту шкод на сотні мільйонів доларів. Лідери «групи семи» і Росії, як підкреслює з цього прводу коментатор газети «Інтернешанел геральд трібюн», відійшли від початкового наміру скликання самміту, який мав відбуватися у вузькому колі й учасники якого мали координувати свої дії у справі економічного розвитку й політичної стабільності у світі. Із часом самміт перетворився в екстравагантну, помпезну і надзвичайно коштовну подію із надто широким порядком денним і за участю багатьох тисяч делегатів і журналістів, із ухваленням тривіальних пророжніх декларацій. Водночас наради лідерів «групи семи» і Росії стали неначе світлом, на яке щороку злітаються з різних країн (щоправда, більшість із європейських) десятки тисяч учасників протестів, що виступають проти глобалізації. Серед них опиняються тисячі анархістів і звичайних вандалів, які закидають поліцію коктейлями молотова і перетворюють в руїни магазини й запарковані автомобілі на вулицях, по яких проходять маршами. Уряди країн, де відбуваються ці самміти, стягують десятки тисяч поліцейських для підтримання порядку і покривають збитки на сотні мільйонів доларів.

Усі ці факти врешті викликали відповідну реакцію навіть серед учасників самміту. Виступаючи на прес-конференції в Ґенуї, прем’єр-міністр Канади Жан Кретєн запропонував переглянути дотеперішні масштаби саммітів. До речі, наступного року самміт лідерів «групи семи» і Росії відбудеться в Канаді. За словами канадського прем’єра, самміт розрісся і став надто величезним із численними проблемами на порядку денному і довжелезними комюніке. Передусім він запропонував скоротити до 35-ти кількість делегатів від кожної країни. Він повідомив, що наступний самміт відбудеться в гірському курортному містечку Кананаскіс у провінції Альберта, де місцевий готель зможе прийняти лише 350 гостей. Такі місця, за словами Кретьєна, можна не лише тримати під належним контролем під час нарад; вони створюють добру робочу атмосферу в дусі Рамбуль’є. 75-го року в селі Рамбуль’є під Парижем відбулася перша нарада на найвищому рівні лідерів семи промислово найрозвиненіших країн світу. Кілька років тому, з огляду на розміри Росії, до групи семи долучився і російський лідер, тоді це був Єльцин. Проте, коли мова іде про найрозвиненіші країни світу, то Росія до цього числа не потрапила, тому журналісти найчастіше називають «групи семи» і Росію.

Трагічні події, які супроводжували цьогорічний самміт у Ґенуї, гостро скритикували президенти США і Франції Буш і Шірак, ствердивши недопустимі форми протесту, які допровадили до тяжких поранень серед поліцейських і учасників протестів і до загибелі одного з протестуючих. Голова європейської комісії Романо Проді теж запропонував радикально скоротити масштаби дотеперішніх саммітів лідерів «групи семи» і Росії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG