Доступність посилання

ТОП новини

Президентом Індонезії вперше в історії цієї країни стала жінка - Меґаваті Сукарнопутрі


Президентом Індонезії вперше в історії цієї країни стала жінка - Меґаваті Сукарнопутрі

Прага, 23 липня 2001 - Індонезія є здебільшого мусульманською країною, яка за кількістю населення, а це понад 200 мільйонів осіб, посідає 4 місце у світі.

В останні місяці цю країну паралізувала гостра конституційна криза. Парламентарі звинуватили президента у некомпетентності, фінансових махінаціях та порушеннях конституції, і домагалися його відставки. Зі свого боку, дотеперішній 60-річний президент Індонезії Абдуррахман Вагід у неділю ввечері видав указ про розпуск парламенту. А у звернені до нації, Вагід заявив, що проти нього готується заколот і розпорядився аби армія і поліція заблокували будівлю парламенту. Однак військове керівництво і столична поліція відмовилися виконувати розпорядження глави держави та виступили на боці парламенту. Було мобілізовано понад 40 тисяч військовослужбовців і поліцейських, які за допомогою танків і бетеерів були готові захищати парламент від можливого нападу.

Ударом по діючому президенту було також рішення Верховного суду Індонезії, який визнав незаконними рішення глави держави про розпуск парламенту та запровадження надзвичайного стану.

За конституцією Індозезії, главу держави обирає парламент. Абдуррахман Вагід перебував при владі від жовтня 1999 року і був першим демократично обраним президентом Індонезії за останні 40 років. Однак, вже незабаром після його обрання між ним і віце-президентом Меґаваті Сукарнопутрі розпочалися суперечки.

І ось на сьогоднішньому засіданні верхня палата індонезійського парламенту одноголосно проголосувала за відставку Абдуррахмана Вагіда. З його усуненням главою держави автоматично стала дотеперішній віце-президент Меґаваті Сукарнопутрі, яка є лідером однієї з найпотужніших в Індонезії Демократичної партії. 54-річна Меґаваті Сукарнопутрі - є донькою першого індонезійського президента Сукарно. Вона має сильну політичну підтримку та опирається на потужні збройні сили.

Досі в Індонезії жодного разу конституційним шляхом не усували главу держави. Усунення з політичної сцени попередніх індонезійських лідерів Сукарно і Сухарто супроводжувалося насиллям і кровопролиттям.

Тим часом усунений з президентської посади Абдуррахман Вагід заявив, що не має наміру здаватися, і що у відставку не піде.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG