Доступність посилання

ТОП новини

РУХ вірить у коаліцію Ющенка. Інтерв’ю з заступником голови Народного Руху України, депутатом Юрієм Ключковським


РУХ вірить у коаліцію Ющенка. Інтерв’ю з заступником голови Народного Руху України, депутатом Юрієм Ключковським

Миколаїв, 23 липня 2001 – РУХ вірить у коаліцію Ющенка. У цьому під час інтерв’ю для Радіо “Свобода” запевнив заступник голови Народного Руху України, депутат Верховної Ради Юрій Ключковський.

Пропонуємо з ним інтерв’ю.

Ігор Столяров: “Якою була весняна сесія парламенту для Вас як народного депутата України?”

Юрій Ключковський: “Насамперед, особливістю цієї сесії було подальше загострення політичного протистояння у Верховній Раді України, яке було наслідком політичних процесів в суспільстві. Найгостріший момент був пов”язаний з голосуванням про відставку уряду Віктора Ющенка. Власне, ці речі надовго вибили Верховну Раду України з колії і призвели до руйнування парламентської більшості, бо після відставки уряду Ющенка ті фракції, які його підтримували (а це, в першу чергу, Народний Рух України, “Реформи – Конгрес”, “Український народний Рух), не могли більше діяти спільно з тими, хто виступав проти уряду.

Це політичне протистояння загальмувало законодавчий процес у Верховній Раді і спричинило те, що багато з напрацьованого так і не було реалізовано.

Наприклад, не був ухвалений до кінця Цивільний кодекс. Його перші три книжки були проголосовані. Однак щодо решти п”ятьох голосування відкладалася з дня на день через неузгодженість позицій депутатів, що входять до складу робочої групи.

Очевидно, голосування відбудеться на наступній сесії. Подібне відбулося і з митним кодексом, який у повному обсязі пішов на третє читання. Так сталося і ще з кількома важливими документами.

Окремо слід сказати про закон “Про вибори народних депутатів України”, який тричі повертався від президента з накладанням вета і тричі Верховна Рада не змогла подолати вето, спрямовуючи президентові нові редакції цього Закону.

Очевидно, ця проблема буде вирішуватися восени, оскільки можна передбачувати знову накладання вета.

Тим часом, можна говорити і про те, що було кілька успішних документів. В першу чергу, я хотів би відзначити ухвалення бюджетного кодексу, який має започаткувати бюджетну реформу в Україні, реформу міжбюджетних відносин. Це дуже важливо, оскільки дозволяє в нормальні терміни, на передбачуваній основі, затверджувати місцеві бюджети поруч з державним.

З підготовкою бюджету наступного року тісно пов”язана проблема податкового кодексу. Оскільки прийняття великого Податкового кодексу стало сьогодні нереальним, з малим Податковим кодексом сьогодні проблеми існують виключно через неузгодженість позиції профільного комітету і уряду. Насамперед, Міністерству фінансів не вдалося його проголосувати ще на цій сесії.

Але, я думаю що цю сесію можна вважати в плані законотворчості достатньо успішною. У плані політичному, звичайно, темною плямою на ній залишається голосування за відставку уряду Віктора Ющенка . Це буде на совісті цього скликання.”

Ігор Столяров: “Чи можна говорити про те, що Народний Рух України розпочав виборчу компанію? Якщо так, то як би Ви оцінили ці перші кроки і яким Вам бачиться майбутнє Народного Руху України?”

Юрій Ключковський: “Насамперед, я хочу сказати, що кожна партія веде свою виборчу кампанію з того моменту, коли закінчилися попередні вибори. Тому вся діяльність НРУ, як і інших партій в Україні, за ці роки була підготовкою до нових виборів. Власне, у цьому є особливість партійного структурування політичного життя: коли боротьба за виборців, боротьба за їхню довіру, за репутацію партії серед виборців є постійною. У цьому є дуже великий плюс.

Агітаційна діяльність ще, звичайно, в повному обсязі не розпочалася, хоча багато партій її, звичайно, вже ведуть. Однак, для Народного Руху України сьогодні головне не пропаганда вузько партійних ідей чи інтересів, а формування широкої Коаліції національно-демократичних, право-центриських сил, яка би могла, нарешті, почати претендувати на визначальний вплив у політичному житті України і в формуванні органів влади в державі. Ми виступили одними з ініціаторів утворення такої Коаліції, лідером якої ми бачимо Віктора Ющенка. Рух з величезним задоволенням сприйняв останню Заяву Віктора Андрійовича про утворення широкого, демократичного блоку який він умовно назвав “Наша Україна”.

Ми бачимо в ядрі цього блоку чотири право-центриські партії, але абсолютно погоджуємося з тим, що має бути розширення складу цього блоку, і такі переговори ведуться дуже інтенсивно. Думаю, що до початку осені конфігурація цього блоку буде вже більш-менш видимою.”

Ігор Столяров: “Олександр Жир, народний депутат України, відвідав США з метою з”ясування, чи є правдивими поширені відомості про причетність України до незаконного продажу зброї? Про це останнім часом багато пише західна преса. Відомо з італійської преси і про те, що у Сардинії затримано, якраз у справі продажу зброї в обхід санкцій ООН, президента голдингу “Синтез” Олександра Жукова. Що Ви на це можете сказати?”

Юрій Ключковський: “Я не є фахівцем з цих питань, хоча знайомий з цими публікаціями і розмовляв з Олександром Жиром з цього приводу.

Я думаю, що ми повинні тут чітко розрізняти дві речі. Зовсім не виключаю, що Одеський порт, як і будь-який інший великий порт, може бути об”єктом уваги великомасштабних контрабандистів, в тому числі контрабандистів зброєю. Однак, я би дуже не хотів, щоб при цьому сам факт контрабанди через український порт пов”язувався з державою Україна.

Це дуже велика різниця.

Українська держава не займається контрабандою зброї, і Олександр Жир з цим погодився. Мова йде про те, щоб більш чітко працювали наші правоохоронні органи, не допускаючи використання української території, українських підприємств, українських суб”єктів підприємництва для такої протизаконної діяльності.

Я думаю, що є деяке перебільшення ролі держави у всіх цих речах. Хоча, я абсолютно погоджуюся, що слід боротися з цими явищами дуже рішуче.”

Ігор Столяров: “Ми проводимо цю розмову під час Вашого перебування у Миколаєві. Яка мета вашого перебування у цьому обласному центрі?”

Юрій Ключковський: “Як завжди я у Миколаєві, як у власному виборчому окрузі. Я тут допомагаю партійній роботі НРУ, розглядаю звернення виборців, зустрічаюся з владою, шукаю можливості допомогти регіону для того, щоби забезпечувати функціонування місцевих органів влади.

Я вже провів зустріч із заступником глави облдержадміністрації, який відповідає за питання сільського господарства, Іваном Шульгою, з яким ми обговорювали проблеми реалізації аграрної реформи ( оскільки в кількох селах Миколаївської області виникли гострі конфлікти, пов”язані з виділенням земельного паю).

З головою міста паном Володимиром Чайкою ми обговорювали майбутні проблеми формування бюджету міста, проблеми, пов”язані з завершенням ремонту мосту через річку Південний Буг та про підготовку до наступних виборів.

Володимир Чайка є “ефективний” мер, і я вважаю, що Народний рух України зможе його підтримувати на наступних виборах.”

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG