Доступність посилання

ТОП новини

Знову бої в районі Тетово


Знову бої в районі Тетово

Прага, 24 липня 2001 – Приїзд американського президента Джорджа Буша на Балкани фактично співпав з новим спалахом воєнних дій на півночі Македонії. Міжнародні посередники в цій балканській країни засудили порушення перемир’я між урядовими військами і албанськими повстанцями. Сьогодні цю проблему обговорювали з президентом Македонії Борисом Трайковським спеціальний посланець президента США в реґіоні Джеймс Пардю і представник ЄС в Македонії Франсуа Леотар.

Нагадаємо, що 5 липня було підписано перемир’я між македонськими урядовцями і албанськими повстанцями так званої «Визвольної національної армії», котра пов’язана з «Визвольною армією Косово». Не дивно, що спецпредставник НАТО в Македонії Пітер Фейт відправився сьогодні до Косово щоб знову обговорти тут з політичним представником ВАК Алі Ахметі готовність албанських бойовиків дотримуватися угоди про припинення вогню на півночі Македонії.

У понеділок міністр оборони Македонії Владо Буковскі пригрозив повстанцям розпочати широкомасштабний наступ, якщо ті не звільнять позиції, які вони зайняли вже після 5 липня. Цього ж дня в районі Тетово знову спалахнули жорстокі перестрілки. Бойовикам вдалося прорватися до міста і вони навіть захопили місцевий стадіон у північній частині міста, чимало куль потрапило в приміщення мерії. Македонські війська намагалися не допустити бойовиків до центру другого за величиною міста Македонії. За повідомленнями агенств вчора в Тетово жертвами боїв стало щонайменше двоє людей, загинули, один македонський військовик і 11-річна дівчинка, 24 людей поранено.

Причин такого серйозного порушення угоди про припинення вогню в реґіоні, мабуть, декілька. По-перше, минулого тижня зазнали невдачі переговори слов’янської та албанської общин із-за небажання македонської влади надати албанській мові статус другої державної. По-друге, повстанці висувають ще низку політичних вимог, зокрема, стосовно прав албанців Македонії. По-третє, албанці обвинувачують македонську армію у тому, що вона спровокувала нинішні бої.

Сьогодні зранку в Тетово було тихо, за виключенням окремих пострілів. Але спостерігачі вважають, що це затишшя дуже ненадійно, бо повстанці відновили бойові дії з метою досягти політичних поступок від Скоп’є, яких «Визвольна національна армія» не отримала за столом переговорів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG