Доступність посилання

ТОП новини

Найближчим часом очікується збільшення поромних перевезень на Чорному морі


Найближчим часом очікується збільшення поромних перевезень на Чорному морі

Одеса, 24 липня 2001 - У Тбілісі завершило роботу одинадцяте засідання Ради директорів зі спільної експлуатації поромної переправи між портами Іллічівськ та Варна і між портами Варна-Поті\Батумі-Іллічівськ.

Учасники засідання відзначили зростання популярності поромних перевезень на Чорному морі серед власників вантажів різних країн Європи та Азії. Так, якщо у першому півріччі минулого року поромами української судноплавної кампанії “Укрферрі” та пароплавства “Болгарський морський флот” було перевезено 352 тисячі тон вантажів, то у поточному році на шість відсотків більше. Значне зростання вантажообігу спостерігається на лінії між берегами України та Грузії, а поромний міст між берегами України та Болгарії працював меншою інтенсивністю.

Зменшення обсягів перевезення вантажів між Іллічівськом та Варною пояснюється кількома причинами. Перш за все, це падіння товарообігу між Болгарією та Росією, а також Болгарією та іншими країнами СНД. Це стало так само результатом і відкриття поромної лінії між Україною та Туреччиною. Якщо раніше турецький експорт до Росії та інших країн СНД проходив через болгарську залізницю до Варни і далі поромами до Іллічівська, то нині він безпосередньо спрямовується з турецького порту Дериндже до цього українського порту.

У зв’язку з цим фактом, керівництво Болгарської залізниці, під час роботи засідання Ради директорів, зробило заяву: з одного боку, воно “вітає всі можливості залучення додаткових вантажопотоків, в тому числі і запровадження в експлуатацію нових поромних ліній”, а з іншого, вважає, що “з відкриттям поромного напрямку Іллічівськ- Дериндже створюються реальні передумови для конкуренції транзитним перевезенням з Туреччини через Болгарію у поромному сполученні Варна-Іллічівськ”.

Ця ситуація знайшла своє відображення в обговоренні інших питань, пов’язаних зі створенням умов для залучення додаткових вантажопотоків, підвищенням конкурентоспроможності поромних перевезень. Зокрема, останнім часом спостерігається зростання контейнерних перевезень поромами. Попередній аналіз засвідчив, що контейнерний вантажопотік може зрости й у зв’язку зі створенням поромної переправи Баку - Актау, яка виведе на Євро-Азійський транспортний коридор Казахстан, і через місцеві залізниці - Китай.

У зв’язку з цим, учасники засідання Ради директорів обговорили технічні, комерційні питання експлуатації поромних ліній.

Визначені заходи мають дозволити прискорити процедуру реєстрації вантажів та пасажирів у портах та прискорити їхній рух на поромних лініях Підсумки дводенної роботи засідання підвів голова Ради поромної переправи Іллічівськ-Варна Олександр Курлянд: “Найближчим часом ми очікуємо збільшення поромних перевезень на Чорному морі”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG