Доступність посилання

ТОП новини

Кіотський протокол. До подій у Македонії


Кіотський протокол. До подій у Македонії

Прага, 25 липня 2001 – З огляду на важливість проблеми і на її дальшу актуальність, західні оглядачі продовжують коментувати недавню міжнародну конференцію в Бонні у справі скорочення викидів в атмосферу промислових газів, які викликають так званий парниковий ефект. Західні, зокрема європейські газети повертаються також до подій у Македонії, де, незважаючи на втручання миротворчих сил НАТО, тривають сутички урядових військ із загонами албанських бойовиків.

Коментуючи міжнародну конференцію в Бонні у справі скорочення викидів промислових газів в атмосферу, британська газета «Файненшл таймс» підкреслює, що рішення конференції неможливо назвати успішними, проте вони є ліпші, ніж було би зірвання конференції. Індустріально розвиненим країнам вдалося досягти їхньої головної мети. Тепер учасникам конференції потрібно буде дотримати взяті на себе зобов’язання. Проте, як зі скептицизмом підкреслює газета, логіка підказує, Кіотський протокол навряд чи загальмує глобальне потепління. Науковці з певністю заявляють, що глобальне потепління є реальною небезпекою і викликане воно промисловими газами. Однак, нема певності у справі коштів, а точніше сказати – втрат від потепління і яка частина світу може найбільше від нього постраждати. Для успішного подолання цієї проблеми газета висуває дві важливі передумови. По-перше, проблема глобальна, тому участь Сполучених Штатів у її вирішенні є необхідна. По-друге, і країни, що розвиваються, повинні взяти на себе певні зобов’язання теж обмежити викиди промислових газів.

Тим часом кілька європейських газет коментують розвиток подій в Македонії, де присутність миротворчих сил НАТО ніскільки не припинила активності албанських бойовиків, а навпаки, як вважають деякі оглядачі, своєю бездіяльністю миротворчі сили заохочують бойовиків до дальшої конфронтації. Німецька газета «Франкфуртер альґемайне цайтунґ» у редакційній статті закликає до вияснення ситуації. Участь Заходу у вирішенні балканської проблеми, пише газета, не була цілковито добровільною. Етнічне варварство на території розваленої Югославії, тобто під боком у західноєвропейських країн змусило ці країни втрутитися у трагічні події. Однак, це втручання викликало непорозуміння. Албанська Армія національного визволення, тобто загони албанських сепаратистів на території республік колишньої Югославії аж донедавна були впевнені, що сили НАТО прийшли не в ролі суддів, а в ролі їхніх союзників. Газета вважає помилкою Заходу, що він допустив до такого непорозуміння.

Виступаючи перед американськими миротворцями в Косові, президент США ствердив, що політичне врегулювання у провінції протікає надто поволі. За його словами, Косово не повинно служити плацдармом заколотників на Балканах. Ця заява, як підкреслює на закінчення «Франкфуртер альґемайне цайтунґ», може пролити врешті більше світла на проблему і посилити довір’я до ролі Заходу на Балканах.

Французька газета «Ле Монд» теж аналізує візит президента Буша на Бакани, наводячи його запевнення, що Сполучені Штати дотримуватимуть своїх зобов’язань перед європейськими союзниками і не виводититуть своїх миротворчих сил із цього регіону, важливого під політичним і військовим оглядом. «Ле Монд» теж підкреслює у зв’язку з цим, що край Косово не повинен служити базою для албанських бойовиків для ведення бойових операцій у сусідніх країнах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG