Доступність посилання

ТОП новини

Міністри закордонних справ Великої Британії та Іспанії у Лондоні поновили дискусії щодо Ґібралтару, на який претендує Іспанія


Міністри закордонних справ Великої Британії та Іспанії у Лондоні поновили дискусії щодо Ґібралтару, на який претендує Іспанія

Лондон, 26 липня 2001 – Переговори в Лондоні є частиною брюссельського процесу, який було започатковано у спробі врегулювати давні британсько-іспанські суперечності з проблем Ґібралтару, який у Британії через особливість ландшафту часто називають скелею. Позаяк Британія та Іспанія є членами Європейського Союзу, брюссельські чинники сповнені рішучости сприяти розв’язанню ґібралтарської проблеми між союзниками.

Територіальна суперечка двох країн, крім іншого, перешкоджає планам ЄС створити спільний повітряний простір, адже іспанські чинники часто забороняють прямі польоти британських літаків до Ґібралтару через свою територію. Причиною цього є бажання Мадрида домогтися спільного з Британією контролю над ґібралтарським летовищем. Незважаючи на довгі переговори з цього питання, Велика Британія і далі не погоджується на іспанську пропозицію, проти якої категорично виступає уряд територій. Міністр закордонних справ Великої Британії Джак Стро та його іспанський колега Жозеф Піке лише перевіряли ґрунт. Пана Піке цікавила позиція нового британського міністра закордонних справ Джака Стро, що обійняв цю посаду два місяці тому після парламентських виборів.

Як зазначив британський чинник, що побажав залишитися неназваним, зустріч у Лондоні є лише першим кроком у відновленні брюссельського процесу, в перебігу якого буде проведено детальне обговорення цілої низки ґібралтарських проблем. Плани ЄС створити спільний повітряний простір передбачають гармонізацію систем контролю за повітряним простором, але диспут щодо Ґібралтару вже довго є найбільшою перешкодою для цих планів. Мініатюрний Ґібралтар, що колись був частиною Іспанії, було захоплено спільними британсько-голандськими військами 1704 року під час європейської війни за іспанську спадщину. За утрехтською угодою 1713 року територію було віддано Великій Британії. Відтоді – вже близько 300 років – Іспанія намагалася повернути цю землю собі.

Авіакомпанії розглядають плани спільного британсько-іспанського контролю над летовищем у Ґібралтарі як засадничі для зменшення затримки рейсів і збільшення пасажирських перевезень. Серед інших питань – прикордонний контроль між Іспанією та Ґібралтаром, телекомунікаційний зв’язок і економічна співпраця.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG