Доступність посилання

ТОП новини

До ситуації в Македонії. Американсько-китайські взаємини


До ситуації в Македонії. Американсько-китайські взаємини

Прага, 26 липня 2001 – Міжетнічний конфлікт в Македонії і далі залишається у центрі уваги західної преси. Оглядачі критикують бездіяльність миротворчих сил у справі припинення конфлікту і закликають Захід радикальніше поставитися до активізації албанських сепаратистів на території Македонії. Коментатори порушують також справу погіршення американсько-китайських взаємин у зв’язку з останнім судовим в Пекіні процесом над двома американськими науковцями за звинуваченням їх у шпигунській діяльності.

Коментуючи ситуацію на Балканах, німецька газета «Франкфуртер рундшау» долучається до критики на адресу союзу НАТО і ЄС за зволікання, за брак стратегічних рішень, розрахованих на дальше майбутнє, і за некомпетентність в урегулюванні нинішніх і попередніх конфліктів на території колишньої Югославії. Інша німецька газета «Ді Вельт» розмірковує зокрема роль Німеччини в урегулюванні конфлікту в Македонії. Поки участь Німеччини обговорюють, Македонія стала на грані громадянської війни, пише газета. І нинішня ситуація змушує Захід серйозно переглянути його стратегію на Балканах. Військова інтервенція, як вважає «Ді Вельт», може наштовхнутися на серйозний опір і непередбачені перешкоди. Проте, на думку газети, Захід нині не має вибору. Під загрозою опинилася не лише Македонія, а стабільність в цілому регіоні Балкан.

Тим часом газета «Вашінгтон пост» у редакційній статті порушує проблему чергового погіршення взаємин між Сполученими Штатами і Китаєм у зв’язку з ув’язненням на 10 років двох науковців - жителів США китайського походження за звинуваченням у шпигунській діяльності. Газета зауважує, що судовий процес проведено за зачиненими дверима, журналістів і офіційних представників США на суд недопущено. Причому процес відбувся лише 4 дні до візиту держсекретаря США Пауела до Пекіна. Таким чином китайський керівник Цзянь Цземінь продемонстрував свою позицію у справі взаємин зі США. Він очікує, як вважає газета, що адміністрація президента Буша так чи інакше продовжуватиме підтримувати ділові й торговельні контакти з Пекіном, незважаючи на порушення там прав людини і на те, як китайські власті трактують своїх громадян, в тому числі і тих, що тепер живуть у США. На думку газети, ця ситуація є серйозним викликом держсекоетареві Пауелу, метою візиту якого було поправити взаємини після недавнього інциденту з американським військовим літаком на острові Ханань. Адміністрація Буша віднедавна планує розширити взаємні економічні і торговельні зв’язки. Завданням Пауела є також знайти спільну мову з китайськими керівниками у справі програми протиракетної оборони США і у справі Тайваню. Газета підкреслює, що Пауел не повинен ігнорувати цих проблем, а планований візит президента Буша до Китаю мав би відбутися лише у випадку звільнення з ув’язнення двох науковців.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG