Доступність посилання

ТОП новини

Як готуються до референдуму у Вінниці


Як готуються до референдуму у Вінниці

Вінниця, 5 травня 2001 - Ініціаторами громадської акції з підтримки проведення всеукраїнського референдуму щодо дострокового припинення повноважень Президента України Кучми виступили вінницькі осередки Соціалістичної партії України і партії "Батьківщина". Листівки простого дизайну на дешевому газетному папері, які заздалегідь поширювалися серед городян партійними активістами і численними безпартійними прихильниками ідеї проведення референдуму, повідомляли про те, що збори відбудуться 5 травня в актовій залі Замостянського райвиконкому. Незважаючи на те, що реклами заходу на шпальтах вінницьких газет, у програмах місцевого радіо та на телебаченні не було, близько 5 години вечора, на сходах біля центрального входу до Замостянського райвиконкому, зібралося близько трьохсот вінничан, переважно людей похилого віку. Як повідомили організатори, районна влада за кілька годин, попередила, що "користування актовим залом є неможливим", тому люди розпочали реєстрацію безпосередньо на тротуарі вулиці 50 Років Перемоги, де знаходиться райвиконком. Свого обурення не приховували - на майдані коло райвиконкому не було де навіть присісти, отож, доводилося стояти під травневим сонцем, яке ще добряче припікало.

Реєстрація учасників зборів, кожен з яких подавав паспорт і власноруч ставив підпис у реєстраційному листі, пройшла дуже жваво, але через велику кількість присутніх було вирішено розділити величезну чергу на три, відповідно до кількості районів в обласному центрі.

Імпровізований мітинг відкрив народний депутат України, член Соціалістичної партії Ігор Квятковський. "Коли дивишся на Кучму, слухаєш його мову, стає соромно не тільки тому, що він є нашим президентом, але навіть тому, що ми просто є громадянами однієї країни з цією людиною"- так сказав народний депутат. "Та зневага, яку цілком справедливо виявляє до Кучми цивілізований світ, загрожує трансформуватися на зневагу до цілої країни" - це також слова народного депутата. Після п.Квятковського до слова запрошували активістів Соціалістичної партії та місцевих громадських організацій. Треба зазначити, що відмова ініціативній групі у наданні приміщення зіграла проти авторів такої ідеї, під час мітингу, який відбувався у кількох десятках метрів від трамвайної зупинки, багато городян підходили до натовпу із цікавості, і багато хто ставив свої підписи.

На мітингу, разом з кількома місцевими журналістами, "працювала" і "знімальна група" оперативного відділу вінницького міського управління внутрішніх справ, правда, операторів у цивільному здебільшого цікавили обличчя учасників зборів, які вони прискіпливо знімали.

"Чи бачите Ви тут потрібні для кворуму 200 осіб?" Таке, майже риторичне, запитання поставив мені один з не багатьох молодих людей, присутніх на зборах- майор СБУ Владислав Валентинович Бужак, який вже понад п'ять років займається, поміж іншого, вербуванням активістів різних громадських організацій Вінниччини для співпраці з його поважним відомством. Відверто кажучи, я не знайшов швидкої відповіді на запитання пана майора. Мабуть, це знову буде залежати від того, хто буде рахувати, а не від того, якою була кількість учасників. Та про це п.Бужак, мабуть, знає не гірше мене.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG