Доступність посилання

ТОП новини

Завершено візит до Москви помічника президента США з питань національної безпеки Кондоліззи Райс


Завершено візит до Москви помічника президента США з питань національної безпеки Кондоліззи Райс

Москва, 26 липня 2001 ― На зустрічі із російськими журналістами помічник президента США з питань національної безпеки Кондолізза Райс зазначила, що нова американська адміністрація зацікавлена у продовженні діалогу з російським керівництвом і у пошуці порозуміння з тих питань, які і досі залишаються дискусійними – скажімо, з питання створення національної системи протиракетної оборони та угоди з ПРО від 1972 року.

Кондолізза Райс зазначила, що американська адміністрація продовжує наполягати на тому, що вона має створити національну систему протиракетної оборони і очікує тут розуміння нового російського керівництва.

Нагадаю, що пані Кондолізза Райс відвідала російську столицю і зустрічалася з російським президентом Володимиром Путіним невдовзі після того, як російський президент зустрівся у Генуї з президентом США Джорджем Бушем. Як вважають спостерігачі, підсумком цієї зустрічі стали перші поступки Володимира Путіна з питань угоди з ПРО від 1972 року та створення американцями національної системи протиракетної оборони.

Російський президент, який раніше займав жорстку позицію з цього питання усвідомив, що у його країни немає реальної можливості протистояти американським планам створення нової ефективної системи безпеки. І таким чином, Володимир Путін дав зрозуміти, що можливо продовження консультацій з цього тяжкого питання.

Кондолізза Райс є першим представником американської адміністрації, яка відвідала російську столицю після цієї зустрічі Джорджа Буша і Володимира Путіна. І треба сказати,що невдовзі, відбудуться нові російсько-американські консультації.

Як вважають спостерігачі, російсько-американські консультації мають призвести, врешті-решт, до досягення компромісу з питання протиракетної оборони і до того, що російська і американська сторони узгодять те, чи буде переглянуто угоду з протиракетної оборони від 1972 року ще до того часу, як США почнуть реально розбудовувати об’єкти нової системи протиракетної оборони.

Початок розбудови таких об’єктів заплановано на нинішню осінь. І таким чином, спостерігачі вважають, що Джорджу Бушу і Володимиру Путіну доведеться досягати певної домовленості вже на своїй техаській зустрічі, яка попередньо запланована на листопад.

У будь-якому разі, атмосфера переговорів Кондоліззи Райс у російській столиці, за її власною оцінкою, була достатньо конструктивною і дозволяє сподіватися компромісу буде досягнуто у найближчому майбутньому.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG