Доступність посилання

ТОП новини

Підготовка до конференції ООН, присвяченої боротьбі з расизмом і ксенофобією


Підготовка до конференції ООН, присвяченої боротьбі з расизмом і ксенофобією

Прага, 31 липня 2001 – У понеділок в Женеві відбулася підготовча зустріч до Міжнародної конференції ООН, присвяченої боротьбі з расизмом, яка відбудеться в південно-африканському місті Дурбан від 31 серпня до 7 вересня. У конференції братимуть участь представники понад 180 країн світу, міжнародні громадські і правозахисні організації.

Нинішня конференція ООН формально називатиметься «Світова конференція проти расизму, расової дискримінації, ксенофобії і пов’язаної з цими явищами нетолерантності». Порядок денний конференції, на думку оглядачів, включає надто багато питань і надто багато країн можуть стати об’єктами критики. Однак, голові понеділкової підготовчої наради в Женеві Мері Робінсон за підтримкою представників деяких європейських країн вдалося переконати учасників зустрічі усунути з порядку денного конференції питання про прирівняння сіонізму до расизму, на чому наполягали представники арабських країн, і питання про вибачення Сполучених Штатів за рабство чорних африканців, завезених свого часу до Америки британцями, і про виплату африканським країнам фінансових компенсацій з цього приводу. Відмова від згаданих питань забезпечила участь делегації США в конференції у Дурбані. 75-го року ООН схвалила резолюцію, в якій прирівняла сіонізм до расизму. 10 років тому на подібній конференції ООН резолюцію підтверджено. Нині Вашінгтон поставив переумову: якщо питання про сіонізм і про рабство не будуть зняті з порядку денного – Сполучені Штати не братимуть участі в конференції.

Проте не лише Сполучені Штати висловили свої застереження і протести проти порядку денного. Китай виступив проти обговорення на конференції проблеми Тібету, а індійський уряд запротестував проти прирівняння кастової системи в Індії до расизму. Можна очікувати, що й інші країни виступлять проти обговорення їхніх внутрішніх проблем і конфліктів, зокрема чеченського, балканського, баскського в Іспанії та інших. Учасники конференції порушать також проблему переслідувань й дискримінації білої меншості у деяких африканських країнах. Міжнародна правозахисна організація Гюмен райтс воч скритикувала адміністрацію президента Буша за вимогу виключити з порядку денного конференції питання сіонізму і порушення Ізраїлем людських прав палестинців. Керівники правозахисної організації скритикували Буша і за недостатню фінансову підтримку конференції в Дурбані, на яку Вашінгтон призначив лише 250 тисяч доларів. Для прикладу Гюмен райтс воч наводить конференцію ООН в Пекіні 95-го року, присвячену проблемам жінок, на яку було призначено кілька мільйонів доларів. Національна асоціація кольорових американців (ідеться передусім про чорних) теж скритикувала адміністрацію Буша за відмову від обговорення на конференції рабства чорних африканців, осуду колоніалізму і виплати компенсацій африканським країнам.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG