Доступність посилання

ТОП новини

Чільний представник ЄС Хав’єр Солана зустрівся в Криму з українським керівництвом


Чільний представник ЄС Хав’єр Солана зустрівся в Криму з українським керівництвом

Симферополь, 31 липня 2001 - Сьогодні у кримському південнобережному селищі Форос, де знаходиться відома президентська дача “Зоря” відбулася зустріч Президента України Леоніда Кучми і Верховного представника Європейського Союзу із зовнішньої політики і безпеки Хав’єра Солани. Як повідомив речник українського президента Олександр Мартиненко, сторони обговорили широке коло політичних та економічних питань. Того ж дня чільний представник ЄС зустрівся в Криму з головою українського парламенту Іваном Плющем і міністром оборони України Олександром Кузьмуком. Далі пана Солану в Криму чекає широка культурна програма.

Президент України Леонід Кучма запросив для участі у виборах до українського парламенту у 2002 році спостерігачів із Європейського Союзу. Таку заяву, за словами прес-секретаря глави української держави Олександра Мартиненка, він зробив під час зустрічі з Верховним представником ЄС із зовнішньої політики і безпеки Хав’єром Соланою у Форосі, де Леонід Кучма знаходиться на відпочинку. Як повідомив журналістів речник українського президента, Леонід Кучма на зустрічі з Хав'єром Соланою заявив, що він зацікавлений у прозорості і демократичності наступних парламентських виборів.

За словами пана Мартиненка, Президент Кучма проінформував представника ЄС переважно про економічну ситуацію в Україні, про перебіг реформ в енергетиці і сільському господарстві. Зокрема, сторони обговорили ситуацію, що виникла після банкрутства банку “Україна”, а також можливість створення в країні іпотечного банку, який зайнявся б кредитуванням сільського господарства.

Як повідомив Олександр Мартиненко, пан Солана вітав домовленності, досягнуті між Україною і Паризьким клубом щодо ре-сруктуризації українських боргів і висловив сподівання, що подібну угоду буде укладено і з Міжнародним Валютним Фондом. Сторони обговорили стан економічної співпраці між Україною та Європейським Союзом і перебіг підготовки до самміту Україна-ЄС, який має пройти у вересні нинішнього року в Криму.

Окремо заторкувалася тема співпраці України з Росією. Зокрема, як повідомив речник українського президента, Леонід Кучма поінформував високого представника ЄС про торгово-економічні відносини з Росією, відзначивши, що у двох сторін є бажання їх зміцнювати, однак існує низка проблем. Серед них він назвав запровадження обома країнами податків на імпорт, а також тарифні обмеження на торгівлю, що перешкоджає зросттанню товарообігу між Україною І Росією.

Ситуація на Балканах обговорювалася уже в закритому режимі. За словами пана Мартиненка, українська сторона має намір внести свої пропозиції щодо досягнення компромісу і розв’язання конфлікту в Македонії.

Жодних документів сторони у Форосі не підписували. Пан Солана залишається в Криму до 5 серпня. Разом із сім’єю він матиме широку культурну програму. Він збирається відвідати Фороську церкву, Байдарські ворота, Ханський палац у Бахчисараї, Лівадійський, Воронцовський і Масандровський палаци в Ялті, Севастополь і Херсонес, а також побуває у знаменитих Масандровських винних підвалах. Схоже, Київ хоче, щоб одному з чільних представників Європейського Союзу ці відвідини Криму запам’яталися надовго.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG