Доступність посилання

ТОП новини

Російська влада не дозволила провести марш миру Грозний-Москва, початок якого було заплановано на сьогодні


Російська влада не дозволила провести марш миру Грозний-Москва, початок якого було заплановано на сьогодні

Москва, 1 серпня 2001 – Ми вже розповідали нашим слухачам про безпрецедентну подію – рішення російськихправозахисників провести марш миру «Грозний-Москва», який символізував би бажання почати політичний діалог щодо розв’язання північно-кавказьких проблем і припинення чеченської війни. Однак, тепер можна сказати, що серед представників російського чиновництва чимало тих, хто є противниками такого маршу миру. Він мав початися з Чечні. Втім, потім правозахисники вирішили, що вони не будуть конфліктувати з російськими військовими і розпочнуть марш просто від кордонів Чечні – на території Інгушетії у селищі Ордженікідзів. Саме тут є найбільші табори чеченських втікачів, саме тут відбувається голодування втікачів, які вимагають політичного вирішення чеченського конфлікту.

Однак, керівництво Інгушетії не дозволилио провести марш миру на своїй території. Тим, хто прибув до республіки на цю акцію, запропонували припинити свою діяльність. Таким чином, поки що незрозуміло, як відбуватиметься марш миру – звідки саме стартують 70 його учасників, які мали намір дійти до російської столиці. Треба сказати, що це правозахисники, серед яких є і чеченці, що беруть участь у голодуванні, і вони сподівалися, що їм дозволять проведення такого маршу територією Російської Федерації. Однак, як бачимо, російське керівництво сьогодні не є прихильником мирного діалогу, політичного вирішення чеченського конфлікту.

В правозахисних колах переконані, що керівництво Інгушетії навряд чи з власної ініціативи вирішило не дозволяти проведення маршу миру на своїй території. Можливо також, що на цю ситуацію вплинуло захоплення заручників у ставропольскому місті Мінеральні Води. Як відомо, тільки через 13 годин російським силовим структурам вдалося звільнити заручників, яких утримували в автобусі чеченці, що вимагали звільнити учасників іншого терористичного нападу. Втім, президент Ічкерії Аслан Масхадов уже засудив цю спробу захоплення пасажирського автобусу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG