Доступність посилання

ТОП новини

Балкани і Близький схід


Балкани і Близький схід

Прага, 1 серпня 2001 – Ситуація на Балканах і близькосхідний конфлікт залишаються у центрі уваги західних коментаторів. Короткий огляд західної преси на цю тему підготував Василь Дарчук.

Більшість коментарів у західних газетах на тему міжетнічного конфлікту в Македонії зводяться до пересторог оглядачів на адресу західних лідерів, що дальше зволікання може допровадити до ширшого кровопролиття, як це сталося в Боснії і краї Косово. Коментатор газети «Лос-Анджелес таймс» Алісса Рубін вважає, приміром, що нинішній розвиток подій у Македонії веде до сепарації суспільства на дві етнічні групи і зупинити цей процес пізніше може бути надто пізно. Навіть якщо нинішні переговори за участю західних дипломатів будуть успішні, залишається під знаком запитання – чи вдасться македонцям і етнічним албанцям дотримати нової угоди. Автор вважає, що македонський уряд під тиском націоналістів може відмовитися від виконання домовленостей. Крім того угоду можуть зігнорувати і лідери албанських бойовиків, які не беруть участі в нинішніх переговорах.

Тим часом колишній міністр оборони Німеччини Фолькер Рюе коментує в газеті «Ді Вельт» розміщення німецьких підрозділів у Македонії, які мали б зайнятися роззброєнням загонів албанських бойовиків. Завданням наших солдатів, пише Рюе, зібрати лише ту зброю, яку абланські повстанці здадуть добровільно, а не приховану, про яку миротворцям теж відомо. Таким чином, на думку автора, солдати стають в обличчі небезпеки заради лише символічного результату. Іншими словами, акція німецьких миротворців не сприятиме справі справжнього врегулювання конфлікту.Тому, як вважає Рюе, Німеччина не повинна брати на себе такого завдання. Мандат союзу НАТО, пише на закінчення колишній міністр оборони Німеччини, повинен передбачати конфіскацію саме тієї зброї албанських бойовиків у Македонії, яку вони не бажають віддати добровільно.

Останні події на Близькому сході теж привертають широку увагу західної преси. Газета «Уолл стріт джорнел» у редакційній статті стверджує поразку дипломатії у спробах відвернути збройний конфлікт між Ізраїлем і палестинцями. Останні два інциденти, як підкреслює газета, неначебто схиляють західних лідерів, щоб осудити Ізраїль за неадекватні удари по палестинських об’єктах . Однак, проблема тут цілком проста, вважає «Уолл стріт джорнел»: європейські уряди надають підтримку Організації визволення Палестини, яка від самого початку переслідувала свою мету за допомогою тероризму. Сполучені Штати підтримують з Ізраїлем дружні взаємини, пише на закінчення «Уолл стріт джорнел», хоча протягом багатьох років намагаються безсторонньо виконувати роль посередника в мирному процесі. Поступаючи таким чином, додає газета, Вашінгтон теж вносить свій вклад у підтримку Організації визволення Палестини.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG