Доступність посилання

ТОП новини

Зміни в імміграційній політиці США


Зміни в імміграційній політиці США

Прага, 1 серпня 2001 – Сполучені Штати готують законодавчу базу для полегшення імміграції до США. Ідеться передусім про заходи, спрямовані на легалізацію кількох мільйонів нелегальних іммігрантів (більшість з них із Мексики), які вже живуть і працюють на території США.

Із деяким здивуванням оглядачі стверджують, що процес полегшення імміграції розпочала нині республіканська адміністрація у Вашінгтоні, яка раніше, як правило, виступала за обмеження в імміграційній політиці. Тепер президент Буш пропонує розміркувати питання ухвалення закону, який дозволив би майже трьом мільйонам мексиканців, які працюють у США нелегально, залишатися тут на постійно із дальшим правом здобути американське громадянство. Пропозиції у цій справі підготувала і минулого тижня представила спеціальна група, до якої увійшли держсекретар США Пауел і генеральний прокурор США Ашкрофт. Пропозиції групи базуються на численних відгуках фахівців і підприємців, які вважають, що економіка США, якщо у ній знаходиться місце для нелегальних робітників, потребує більше іммігрантів. Легалізація тих робітників, що вже тривалий час працюють на території США, на думку фахівців, вирішить низку пролем. Передусім ці люди почнуть платити податки. Їхні працедавці перестануть платити штрафи за порушення імміграційних законів. Їхні діти і самі іммігранти зможуть користуватися системою медичної опіки й освіти. Дотепер нелегальні робітники отримували медичну допомогу лише у нагальних випадках.

Проте оглядачі вказують і на іншу причину рішення адміністрації Буша легалізувати 3 мільйони мексиканських робітників. У виборах 2000-го року взяло участь приблизно 6 мільйонів іспаномовних американців. 96-го року – лише 5 мільйонів. Без їхньої широкої підтримки, особливо на Флориді, Буш навряд чи здобув би перемогу у президентських виборах. Хоча, слід сказати, що законодавці від демократичної партії теж не заперечують проти полегшень імміграції. Не виступають проти неї й американські профспілки, які завжди традиційно виступали проти іммігрантів, особливо нелегальних, які забирали працю від американських громадян. Нині, як зазначає в коментарі на цю тему газета «Крісчен саєнс монітор», лідери профспілок розглядають нових іммігрантів, як добрий грунт для поповнення їхніх організацій. Критики останніх імміграційних заходів адміністрації Буша закидають, що у США є чимало нелегальних іммігрантів з інших країн, які теж заслуговують на легалізацію і подібні пільги, як мексиканці і жителі інших іспаномовних сусідніх південних країн. Білий дім виступає проти поголовної амністії нелегальним іммігрантам, заявив з цього приводу президент Буш. У нинішніх заходах Сполучені Штати враховують радше політичні реальності. Проте, як пообіцяв президент Буш, справа іммігрантів з інших країн теж буде розміркована.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG