Доступність посилання

ТОП новини

Нові пропозиції британського та ірландського урядів щодо активізації мирного процесу у Північній Ірландії


Нові пропозиції британського та ірландського урядів щодо активізації мирного процесу у Північній Ірландії

Лондон, 2 серпня 2001 ― Британські та ірландські уряди оприлюднили пропозиції, що покликані повернути за стіл переговорів ворогуючі католицькі та протестанські партії Північної Ірландії. Пропозиції містять пропозицію переглянути підхід до реформи ольстерської поліції та проблем безпеки, включно із чисельністю британських військ у провінції.

Пропозиції британського та ірландського урядів розраховані на те, щоб відвернути цілковитий розвал мирної угоди щодо Північної Ірландії, яку було підписано у квітні 1998 року.

По тому, як ворожим партіям провінції не вдалося домовитися щодо подальшого просування вперед мирного процесу минулого місяця, уряди Великобританії і Ірландії вирішили спланувати врегулювання на власний розсуд.

Уряди практично кажуть ольстерським партіям: «Хочете – сприйміть наші пропозиції, а ні – то наважтеся заявити про відмову їх прийняти».

Пробританські протестантські партії раніше заявили, що такий план не матиме шансів, якщо не відбудеться поступу щодо складення зброї підпільними угрупованнями, передусім Ірландською Республіканської Армією.

План, над яким уряди працювали протягом двох з половиною тижнів, має на меті заспокоїти побоювання протестантів і католиків із приводу зброї підпільних угруповань, британської військової присутності і її військових інсталяцій у Північній Ірландії, реформи поліції і ініціювання автономних владних інституцій.

Ці пропозиції було вручено партіям провінцій, які підтримують мирну угоду. Проте, навіть до офіційного вручення пропозицій провідники пробританських уніоністів заявили британському міністрові у справах Північної Ірландії Джонові Райду і міністрові закордонних справ Ірландської Республіки Брайонові Коуену, що план не спрацює, якщо не змусить ІРА роззброїтися. Врешті-решт, ІРА мусить видати потрібний продукт, щоб можна було говорити про участь Шанфейн у поділі влади,- заявило одне протестанське джерело, маючи на увазі католицьку партію, що є політичною союзницею ІРА.

Наразі ІРА лише обіцяє зробити свою зброю недосяжною для застосування. Лідер найбільшої протестантської ольстерської Уніоністської партії Девід Тримбл 1 липня зрезигнував з посади першого міністра провінції через проблему зброї. Це призвело до шеститижневого періоду підготовки до виборів нового голови уряду і його заступника.

Неспроможність переобрати пана Тримбла або обрати когось замість нього 12 серпня призведе до поважної кризи владних інститутів провінції, в яких протестанти і католики ділять владу порівну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG