Доступність посилання

ТОП новини

Огляд закордонної преси


Огляд закордонної преси

Прага, 3 серпня 2001 ― На перших шпальтах західної преси – вбиство ізраїльтянами ймовірних палестинських терористів та суд на сербським генералом Крстічем, якого вважають винним у масових вбивствах у Сребрениці.

Майже уся західня преса у п’ятницю засуджує ракетні удари Ізраїлю, внаслідок яких загинуло 8 осіб, в тому числі один з керівників ісламського угрупування Гамас. Коментатори зазначають, що мішенню для ізраїльських ракет мали стати терористи, хоча їхня причетність до терактів судом не була доведена. Як пише “Вошінгтон Пост”, ізраїльський ракетний обстріл у вівторок підриває будь-які сподівання на примирення з палестинцями, яке декларує прем’єр-міністр Аріель Шарон. “Як містер Шарон, так і палестинський лідер Арафат розуміють, що військовими методами конфлікт не вирішити, але насправді, виглядає, що обидва лідери віддають перевагу кровопролиттю” – зазначає вашингтонський щоденник.

“Чікаґо тріб’юн” припускає, що ізраїльська атака на Гамас не залишиться без відповіді. “Ізраїльтяни та палестинці бодай на третину мають спільні риси. Обидві сторони готові допустити певну кількість смертей, аби досягнути своїх політичних цілей. Але, досі ніхто не знає, скільки ще людських життів буде на це покладено.

Вирок Міжнародного трибуналу в Гаазі, що засудив сербського генерала Крстіча на 46 років, в центрі уваги європейської преси. Британський щоденник “Індепендент” пише, що на перший погляд вирок виглядає жорстоким, але масові знищення населення Сребреніци стали найшокуючим епізодом поведінки солдатів після Другої світової війни.

Німецький оглядач газети “Зюд Дойче Цайтунг” із жалем зазначає, що від Баня Луки до Белграда усі серби розглядають Міжнародний Трибунал у Гаазі і зокрема вирок Радіславу Крстічу як черговий акт упередженої справедливості переможця. На думку автора, міжнародне право зобов’язує усі країни співпрацювати з трибуналом, проте чомусь міжнародний суд не розглядає моожливі злочини сил НАТО під час війни в Косово. Головний прокурор суду Карла Дель Понте відкинула цю пропозицію, як безпідставну. І нарешті французька “Ліберасьйон” зазначає, що слідчим вистачило 94 дні, аби довести геноцид у Сребреніці, під час якого було знищено майже все населення міста лише через свої релігійні переконання та етнічну приналежність.

До російської проблематики звертається сьогодні британська “Таймс”. Газета повідомляє, що російські вчені створили суперсучасний комп’ютер, який можна застосовувати у моделюванні ядерних вибухів. Теоретично, припускається, що нова електронна машина дозводить ядерним державам таємно розробляти зброю, не проводячи жодних випробувань. “Таймс” пише, що МВС 1000М – така марка комп’ютера – коштуватиме 10 мільйонів доларів і він здатен виконувати одну тисячу мільярдів операцій в секунду.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG