Доступність посилання

ТОП новини

Любомір Штроугал - колишній прем’єр комуністичної Чехословаччини, стане перед судом. Суд звинувачує його у зловживанні службовим становищем, що призвело до загибелі кількох мирних громадян


Любомір Штроугал - колишній прем’єр комуністичної Чехословаччини, стане перед судом. Суд звинувачує його у зловживанні службовим становищем, що призвело до загибелі кількох мирних громадян

Прага, 3 серпня 2001 - Державний звинувачувач празького міського суду вважає, що колишній комуністичний прем’єр Любомір Штроугал у період, коли обіймав одну з найпрестижніших функцій у тодішній ієрархії - посаду міністра внутрішніх справ, не дав розпорядження передати генеральній прокуратурі країни важливих документів. Ці його дії коштували життя трьом мирним громадянам. Йшлося про документ, котрий засвідчував, що слідчі Чехословацької державної безпеки під час допитів займались фізичними розправами і катуванням, внаслідок чого загинуло троє противників комуністичного режиму. В 1948-ому році вони були розстріляні. Суд сьогодні вирішив, що своїми діями колишній прем"єр-комуніст, нині 76-річний Любомір Штроугал по суті, приховав протизаконну діяльність працівників вищих державних органів, тобто є безпосередньо винним у смерті трьох чехословацьких громадян.

Свого часу Любомір Штроугал належав до найуспішніших "червоних" функціонерів. Ідеальною платформою блискучої кар"єри послужив факт, що його батько належав до засновників Компартії Чехословаччини. Сам Штроугал закінчив право і відразу став активним компартійним діячем. Особливо швидко сходинками нагору він просувався у найжорсткокіший, сталінський період комуністичної історії Чехословаччини. З простого секретаря з чеської периферії до члена ЦК компартії він дістався всього за неповних 10 років. Особливо широкі обрії відкрились перед ШТРОУГАЛОМ на посаді міністра внутрішніх справ, яка давала йому доступ до, по суті, всіх таємних документів і переговорів. Саме Штроугалові приписується авторство цілковитої реорганізації контррозвідки, що дозволило, на думку фахівців, репресивній машині запрацювати на повні оберти. За доби Штроугала зменшилась, правда, кількість так званих ворогів народу, але зросло число осіб, що потрапляли під слідство і котрих органи держбезпеки незаконно підслуховували. Вірного ленінця Штроугала не похитнула й інвазія військ Варшавського пакту в Чехословаччину в серпні 68-ого року. І в 1988-ому році, напередодні демократичної оксамитної революції не вдалось йому реформувати монументальну компартійну систему в країні. Він лише подав у відставку і з політичної сцени зійшов.

Сьогодні Любомір Штроугал висунуті проти себе звинувачення цілковито відкидає. Однак зібрані судом, а також Комісією з розслідування злочинів комунізму документи все ж свідчать, що за свої дії ЛЮбомірові Штроугалу доведеться відповідати. Своє минуле потрібно знати, без правди про це не можна рухатись вперед, - вважає і Їржі Єс, котрого як противника комуністичного режиму свого часу система викинула з вузу, а потім загнала до тюрми.

Ї.ЄС: На проблему ставлення до комуністичного минулого не можна дивитись як на справу, що стосується тільки колишньої Чехословаччини. Дуже важливо також поглянути навколо себе, до інших посткомуністичних держав. Тоді ми побачимо, що вона така сама, чи навіть гірша від тієї, що є в нас.

Чеська Комісія з розслідування злочинів комунізму за 6 років своєї роботи висунула звинувачення всього проти ста шістдесяти особам, однак тільки дев’ятеро з них було покарано.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG