Доступність посилання

ТОП новини

Національна ідея


Національна ідея

Київ, 6 серпня 2001 - У загальному вигляді, національна ідея є підвалиною системи цінностей людської спільноти, центром її духовного світу, фокусом її діяльності.

Національну ідею можна порівняти із дзеркалом, в якому бачить себе і світ нація, приміром, українська. Нація модерна, сформована на основі корінного народу на його історичній території. І нація політична - як сукупність громадян конкретної країни незалежно від їхньої етнічної приналежності.

Об’єднуючи суспільні інтереси, встановлюючи ієрархію цінностей спільноти людей, національна ідея вміщує у концентрованому вигляді ідеал нації, її орієнтири і коло пріоритетів. Ця ідея налаштовує суспільство на особливий тип мислення, за яким нація є володарем на своїй землі, а незалежна держава є просто зовнішнім виявом її суверенітету. У такому сенсі національна ідея є своєрідною системою координат, шкалою для оцінки суспільної та індивідуальної діяльності.

З іншого боку, національна ідея становить основу усвідомлення людиною власної національної ідентичності, яка нині є більше результатом свідомого вибору, ніж наслідком етнічного походження. Тож національна ідея – це також відчуття закоріненості людини в національній історії. Це індивідуальне переживання тисячолітнього досвіду осілості на землі, яку вважаєш своєю.

Проте внаслідок пострадянського характеру сучасної української держави та проросійської орієнтації багатьох вищих посадовців національна ідея мало не для більшості громадян залишається радше вигадкою «українських буржуазних націоналістів», ніж тим центром духовного світу, яким вона є для заможних західноєвропейських націй. Відтак, для України досі актуальні слова, написані В’ячеславом Липинським ще у жовтні 1917 року: «Українська національна ідея тільки тоді в силі оживити собою українську етнографічну масу, коли вона на місце рабської служби чужим державним організаціям поставить змагання до створення власної держави».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG