Доступність посилання

ТОП новини

Розпочалася реєстрація кандидатів у президенти Білорусі. Лише чотири особи мають шанси бути зареєстрованими, але документи до Центрвиборчкому направили ще три


Розпочалася реєстрація кандидатів у президенти Білорусі. Лише чотири особи мають шанси бути зареєстрованими, але документи до Центрвиборчкому направили ще три

Мінськ, 7 серпня 2001 - З 5 до 14 серпня триває реєстрація кандидатів на посаду президента Білорусі. Необхідний мінімум - 100 тисяч підписів громадян - зібрали лише Сяргей Гайдукевіч, лідер ліберально-демократичної партії, Уладзімір Ганчарик, голова Федерації профспілок та єдиний кандидат від демократичної опозиції, дубльор Ганчарика Сямён Домаш, екс-губернатор Гродненської області, та нинішній президент Аляксандр Лукашенка.

Всі вони подали декларації про доходи та майно всіх своїх близьких родичів. Лукашенка направив Центрвиборчкомові навіть декларації тещі та онуки, а соь про невістку чомусь забув. Також діючий президент не подав декларацію свого батька. Відомо, що Аляксандра Лукашенку виховала одна мати, але про батьку теж щось треба пояснити. Іронія в тому, що декларації на всіх членів сім"ї кандидата раніше ніхто не вимагав, але місяць тому сам Лукашенка видав декрет з цими вимогами.

Окрім чотирьох претендентів, відповідні документи Центральній вибрчій комісії принесли ще три особи, які не спромоглися здати 100 тисяч підписів. Це колишній співробітник КДБ Костянтин Канановіч, посол Білорусі в Латвії Михайло Мариніч та перший глава адміністрації президента, екс-віце-прем’єр Леонід Сініцин. Всі вони ще мають надію зареєструватися, але секретар Центрвиборчкому Микола Лазавік назвав їхні шанси "нульовими".

Мариніч і Сініцин стверджують, що зібрали понад 100 тисяч підписів, але місцеві виборчі комісії з різних причин не приймали підписи. А юрист Канановіч з Комітету держбезпеки здав просто підписи - без прізвищ, домашніх адрес та паспортних звісток. Президент Лукашенка охарактерізував його підписи як "муму, муму, муму".

Проте зараз триває перевірка всіх скарг, заяв та підписів. Вона має закінчитися 14 серпня, і тоді є буде остаточно зареєстровано всіх кандидатів на посаду президента. Період агітації буде дуже коротким - три тижні. А на державному радіо і телебачанні опозиційним кандидатам дозволять виступити два рази по 30 хвилин не раніше за 21 серпня - тобто за два тижні до виборів.

Речник Центрвиборчкому Валерій Юревіч розповів Радіо Свобода, що своє бажання спостерігати за виборами президента Білорусі 9 вересня вже висловили 64 спостерігачи, передусім з Росії - 37. Українців серед них поки що немає. Є 8 представиків Молдови, 6 Туреччини, 3 Вірменії, по два з Казахстану та Південної Кореї. Це головним чином члени центрвиборчкомів і депутати парламентів, але є також професор університету в Гельсинках, якийсь невідомий громадський діяч з Німеччини та чиновник міністерства інформації Сирії.

Тим часом варшавське Бюро демократичних інституцій та прав людини ОБСЄ марно чекає на запрошення від офіційного Мінська приїхати на спостереження за виборами 9 вересня.

Як вже третій тиждень заявляє речник білоруського міністерства закордонних справ Павал Латушка, запрошення варшавському бюро ОБСЄ буде направлено "найближчим часом".

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG