Доступність посилання

ТОП новини

Після корупційного скандалу в польському міністерстві оборони може знову з’явитися шанс для українського літака АН-32 Б200, який Україна пропонує війську польському


Після корупційного скандалу в польському міністерстві оборони може знову з’явитися шанс для українського літака АН-32 Б200, який Україна пропонує війську польському

Варшава, 6 серпня 2001 – Корупційний скандал у польському міністерстві національної оборони виявив багато неприємних речей. Зокрема, йдеться про хабарі, які могли брати функціонери міністерства національної оборони Польщі при залагодженні контракту на закупівлю десяти літаків – для модернізації польської армії. Говорять про те, що умови контракту були начеб-то як спеціально складені для іспанської фірми, і що справа ця нечиста. А отже тепер, коли корупційна афера вийшла на світло і коли триває розслідування, цілком може статися, що буде оголошено новий тендер.

Українське міністерство оборони вже надіслало в цій справі листа до відповідних польських відомств, і хоч відповіді поки що не дістало, схоже, що український АН-32 Б200 міг би знову мати шанс. Насамперед – через атракційність ціни. Український військовий літак, що нічим не поступається іспанському за якістю, в кілька разів дешевший. Скажімо, десять літаків з Іспанії обійшлися б Польщі у 254 мільйони 11 тисяч американських доларів, тоді як десять таких самих літаків з України коштували б лише 75 мільйонів доларів. Тепер, коли Польща потерпіла від повеней, коли повінь з’їла мільярди з польського бюджету, така різниця в ціні – це суттєвий арґумент. До того ж українська сторона тепер пропонує виконати всі умови, які ставлять поляки.

Йдеться, насамперед, про те, що український літак, який до цього був сертифікований ще за радянською системою, міг би теоретично пройти процес європейської сертифікації. Але, звичайно ж, цю вимогу не можна ставити на щаблі тендера. Плюс до всього – українська сторона пропонує широку співпрацю для польського авіаційного підприємства «Мєліц» з українським «Авіантом». Два підприємства могли б спільно виготовляти запасні частини для військових літаків з тим, що «Мєліц» мав би ще й замовлення і з боку українського міністерства оборони.

Ця частина пропозиції значно цікавіше виглядає для польського міністерства фінансів, ніж пропозиції західних партнерів, які висловили бажання провести реконструкцію летовища «Окенці» у Варшаві. Словом, українське міністертво оборони чекає на відповідь від польскої сторони і сподівається на оголошення нового тендера на закупівлю літаків для польського війська. При цьому наголошуємо, що український літак знову мав би великі шанси виграти.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG