Доступність посилання

ТОП новини

Клонування людини – наука і мораль


Клонування людини – наука і мораль

Прага, 8 серпня 2001 – Згода британського уряду на експеременти з геномом людини виглядає нині скоріше виключенням аніж арґументованим доказом доцільності таких ризикованих проб науковців. Вчорашні дискусії на міжнародній конференції у Вашінґтоні ще раз доводять всю небезпечність азартних підходів до клонування людини.

Переважна більшість цивілізованих країн, починаючи з Японії, Італії, США і закінчуючи Росією, на офіційному рівні наклали вето на клонування людини. У Палаті представників США 31 липня 265 законодавців проголосували за введення повної заборони всіх форм клонування людини, включно з науковими дослідженнями та клонуванням у терапевтичних цілях, проти цього проголосувало лише 162 конгресмени. Наслідки цього голосування в Сполучених Штатах назвали «разючими». І воно не дивно, бо цьому передували серйозні наукові консультації. А більшість вчених-фахівців виступають проти таких експерементів і називають їх вкрай небезпечними для людства.

Так, на вчорашньому обговоренні цієї проблеми в Національній академії наук США у Вашінґтоні більшість учасників висловилися проти поспішних експерементів з геномом людини. Вони нагадали , що доля успішних експерементів з клонування тварин складає поки-що від 1 до 5 відсотків і якщо це переносити на людину, то виглядає так, що лише одна з 500 жінок має шанс виносити більш-менш повноцінний ембріон. Вибраковування людських організмів, як це відбувається під час експерементів з клонуванням тварин, на думку вчених, неможливе і просто-напросто - аморальне. І до того ж, невідомо, що вийде з тих «нових людей», котрих намагаються таким чином отримати.

Особливо активним на вчорашній дискусії у Вашінґтоні були такі прихильники клонування людини, як американський андролог Панайотіс Завос та італійський фахівець Северіно Антінорі. Завос намагався переконати, від себе і від Антінорі, що відсоток успішних дослідів росте і арґументували свій спротив обвинуваченням у аморальності та вторгненні у сферу божественного провидіння доведеннями, що грішно позбавляти останньої надії людей, яким методи клонування можуть принести позбавлення від тяжких хвороб або ж дозволити, наприклад, мати дітей.

Учений з Массачусетського технологічного інституту США, один з піонерів клонування тварин, Рудольф Дженіш назвав «науково неспроможними» обіцянки Антінорі скурпульозно перевіряти клоновані людські зародки до пересадки їх в утробу. Професор Гавайського університету Рюзо Янагімата підкреслив, що генетичні дефекти клонування організмів навряд чи можливо виявити на ранній стадії їх розвитку. Національна академія наук США планує підготувати свою доповідь з приводу клонування людини і оприлюднити її у вересні цього року. Завос і Антінорі повідомили у Вашінґтоні, що збираються розпочинати клонування вже у листопаді 2001 року. Раніше про свої наміри проводити ці небезпечині експеременти повідомили деякі японські та американські фахівці.

Американська преса, зокрема «Лос-Анжелес Таймс» та «Інтернешнел Гералд Трібюн», детально висвітлюють сьогодні скандал навколо колишнього законодавця штату Західна Вірджінія, юриста Марка Ханта, котрий до останнього часу підтримував проект міжнародного культу «Рух раелінів» та наукового керівника біотехнологічної компанії «Клонейд» Брижітт Буаселльє і навіть хотів з дружиною отримати точну генетичну копію свого, померлого у 10-місячному віці від хвороби серця, сина Ендрю. Але нині Хант заявив про своє розчарування проектом «Клонейд», не зважаючи на те, що вклав у нього понад 500 тисяч доларів. Він підкреслив, що Буассельє « намагається в першу чергу привернути до себе гучну увагу». Тим часом, Брижітт Буассельє заявила на міжнародній конференції у Вашінґтоні, що у неї та її однодумців «досить інформації» для продовження роботи за межами США і дала зрозуміти, що експеременти відбуваються вже повним ходом. Її прихильники заявляють, що уперше в світі людина може бути клонована у будь-якій з колишніх радянських республік. Нагадаємо, що досить потужні лабораторії з генетичного клонування за радянських часів існували в межа України.

Представник католицької церкви кардинал Йозеф Ратцінґер, котрого називають «головним ідеологом» Ватікану, порівняв плани вчених з клонування людини з ідеологією Гітлера, бо останній, на думку кардинала, висловлену ним для журналу «Інсайд Ватікан», попередив сучасні наміри деяких генетиків експериментами клонування та над людським ембріоном. Нагадаємо, що нещодавно з цієї проблеми дійшли згоди президент США Джордж Буш та папа Іван Павло Другий.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG