Доступність посилання

ТОП новини

Чи спричинили увагу російської Генеральної прокуратури до Юлії Тимошенко підсумки нещодавньої зустрічі українського та російського президентів?


Чи спричинили увагу російської Генеральної прокуратури до Юлії Тимошенко підсумки нещодавньої зустрічі українського та російського президентів?

Москва, 8 серпня 2001 – У російській столиці й далі обговорюють несподівану увагу російської Генеральної прокуратури до колишньої віце-прем’єрки українського уряду Юоії Тимошенко. Чому ця увага проявлена саме зараз? Чому російські прокурори згадали про справу, що її було почато ще 1995 року? Ось питання, які з’являються у російських засобах масової інформації і обговорюються у коридорах влади.

Один з політологів, близьких до нинішнього російського керівництва, у розмові зі мною наголосив, що вважає увагу російської Генеральної прокуратури до Юлії Тимошенко спричиненою насамперед підсумками недавньої зустрічі президентів Російської федерації й України Владіміра Путіна і Леоніда Кучми. Адже після цих зустрічей жодних серйозних кроків до поліпшення атмосфери, яка склалася у взаєминах Москви і Києва в галузі економіки не відбулося. Ба більше, стало очевидним, що Росія і Україна не можуть домовитися з таких принципових питань економічного діалогу як паралельна робота енергосистем обох країн. Водночас, було очевидним те, що президенти обговорювали важливі для себе питання.

Які ж питання могли обговорювати Путін і Кучма, коли економічні проблеми вони практично делегували на розгляд своїм урядам і прем’єрам. На думку мого співрозмовника, якраз головними питаннями президентського діалогу сьогодні стоять проблеми, які турбують керівників обох країн як політиків, як людей, які стежать за політичним процесами у своїх державах. Відомо, що Леоніда Кучму досить серйозно турбує діяльність Юлії Тимошенко, тим більш, перед парламентськими виборами в Україні, а Владімір Путін, очевидно, про це добре поінформований. Таким чином, крок уваги до українського президента – це саме те, що російська Генеральна прокуратура пропонує своїм українським колегам розглянути справу звинувачення колишньої віце-прем’єрки.

Постає питання – чи може Леонід Кучма відповісти Владіміру Путіну на таку увагу до своїх інтересів? На думку російських спостерігачів, президент Росії має досить серйозні зауваження з приводу майбутньої української приватизації. Адже Путін сприяє багатьом російським фінансово-промисловим групам, які є, звісно, підвалинами для його нинішньої влади. Керівники цих груп активно підтримують чинного президента Росії. Можливо, увага українського президента до бажань цих груп в українській приватизації й буде відповіддю Леоніда Кучми на приємний крок з боку Владіміра Путіна.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG