Доступність посилання

ТОП новини

Ще десять років тому такого поняття, як офіційне безробіття, в Україні не існувало


Ще десять років тому такого поняття, як офіційне безробіття, в Україні не існувало

Київ, 9 серпня 2001 - Однак, час, що минув з дня здобуття українською державою незалежності, засвідчив, що проблема зайнятості населення стало для неї однією із найактуальніших проблем. За часів Радянського Союзу безробіття входило до категорії злочинів проти суспільства. Безробітний у СРСР вважався асоціальним елементом. Тодішнє законодавство навіть передбачало кримінальну відповідальність за ухиляння від трудової діяльності, іншими словами - за дармоїдство. Упродовж останнього десятиліття ставлення у суспільстві до безробіття та безробітних змінилося. Незалежність, окрім традиційних атрибутів державності – кордонів, гімну та герба, додала Україні і ще один незмінний елемент усіх демократичних держав – офіційне безробіття. Масове банкрутство підприємств, кількарічні заборгованості за заробітними платами та брак ефективної державної програми забезпечення продуктивної зайнятості понад 5 відсотків усіх громадян України перевело у статус безробітних. За даними Держкомстату, сьогодні в українській державі офіційно зареєстровано один мільйон сімдесят тисяч безробітних. Щоквартальні ж обстеження Інституту реформ свідчать, що число непрацюючих в Україні складає понад два з половиною мільйони чоловік. Причина таких розбіжностей у обрахунках – у прихованому безробітті, недовірі до державних служб зайнятості та низькому рівню допомоги по безробіттю. Щодо останнього, то кожен, хто здобуває в Україні статус офіційно безробітного, упродовж трьох місяців має право отримувати від держави матеріальну допомогу у розмірі 50 або 70 відсотків від суми останньої заробітної плати. У середньому це складає 60 гривень.

До слова, окрім державних центрів зайнятості пошуком роботи займаються і комерційні кадрові агентства, які у якості гонорару беруть з клієнта від 20 до 50 гривень, або певний відсоток від першої отриманої ним зарплати.

Офіційна статистика свідчить, що сьогодні на одне вільне робоче місце претендує понад 10 осіб, а період пошуку роботи складає у середньому 9 місяців. При цьому досить високою залишається питома вага молоді віком до двадцяти восьми років у загальній чисельності безробітних – 28 відсотків. Левова частка тих, хто не має роботи, приходиться на західні регіони України, зокрема, Волинську та Львівську області.

Як свідчать дані Міністерства праці та соціальної політики, за останній рік число безробітних в Україні скоротилося майже на сто тисяч осіб і ця тенденція, за твердженням урядовців, зберігатиметься і надалі. У даному разі, звісно ж, йдеться лише про офіційних безробітних. Чи зберігатиметься ця тенденція у сфері прихованого безробіття наразі невідомо. До речі, на цьому тлі уряд взявся до розробки програми боротьби з бідністю, очевидно, готуючись, очевидно, все ж таки до погіршення матеріального становища громадян.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG