Доступність посилання

ТОП новини

Женевські дискусії між США й арабськими країнами у рамках підготовки до конференції ООН проти расизму


Женевські дискусії між США й арабськими країнами у рамках підготовки до конференції ООН проти расизму

Прага, 10 серпня 2001 – У четвер, в рамках підготовчої наради в Женеві до Конференції ООН, присвяченої боротьбі з расизмом, що почнеться наприкінці цього місяця, американська й ізраїльська делегації до пізної ночі вели гострі дискусії із делегаціями арабських країн. Делегації 57-ми країн Ісламської конференції наполягають на тому, щоб у прикінцевих документах Конференції ООН сіонізм було прирівняно до расизму. Представники США й Ізраїлю відкинули цю вимогу.

Сполучені Штати вже раніше заявили, що бойкотуватимуть однотижневу конференцію ООН в південно-африканському місті Дурбані, якщо арабські країни наполягатимуть на прирівнянні сіонізму до расизму, а також якщо африканські країни не відмовляться від вимог, щоб США під час конференції вибачилися за рабство чорних африканців в Америці й колоніалізм i погодилися виплатити фінансові компенсації африканським країнам за шкоди від рабства. Як повідомляють журналісти із Женеви, делегації африканських країн готові відмовитися від своїх вимог, які, за словами оглядачів, часто межують з абсурдом. Однак, вимоги арабських країн щодо визначення сіонізму і далі ставлять під загрозу участь делегації США в конференції в Дурбані. 75-го року ООН схвалила резолюцію, в якій прирівняла сіонізм до расизму. 10 років тому на подібній конференції резолюцію підтверджено. Нині Вашінгтон заявив, що присутність на порядку денному конференції в Дурбані цього питання поставить під знак запитання участь американської делегації у цьому форумі. Під час четвергових дискусій ісламські делегації погодилися дещо пом’ягшити різкий тон запропонованої резолюції і включити слова про страждання євреїв за часів нацизму і про єврейський голокост в Європі. Проте ізраїльський посол Яаков Леві заявив, що таке визнання неприйнятне, бо фігурує воно в контексті нападок на Ізраїль і звинувачень у репресіях проти палестинців. Єгипетський представник на нараді в Женеві заявив, що він провів із головами ісламських делегацій двогодинну нараду за зачиненими дверима, однак, вони відмовилися відступити від своїх вимог. Майже опівночі в четвер на п’ятницю, після закінчення визначеного на дискусії терміну американська й ізраїльська делегації відмовилися від дальшого обговорення проблеми, заявивши, що вони не мають дозволу від своїх урядів продовжувати дискусії.

Четверговий терористичний акт, унслікок якого загинуло 15 ізраїльтян і 90 було поранено, як вважають оглядачі, лише поглибить антагонізми у цій справі. Головуюча на підготовчій нараді, верховний комісар ООН у справах прав людини Мері Робінсон заявила, що терористичний акт мав би стати «страшною пригадкою потреби вирішити ізраїльсько-палестинський конфлікт». Вона закликала сторни до пошуків компромісу у справі визначення сіонізму.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG