Доступність посилання

ТОП новини

Правозахисна організація «Гюмен райтс воч» про безчинства албанських бойовиків у Македонії


Правозахисна організація «Гюмен райтс воч» про безчинства албанських бойовиків у Македонії

Прага, 13 серпня 2001 – Міжнародна правозахисна організація «Гюмен райтс воч» оприлюднила звіт про викрадення, тортури і сексуальні знущання над македонським цивільним населенням з боку албанських бойовиків. У контексті останніх подій у Македонії нинішній звіт доповнює картину жорстокостей, яких допускаються абланські бойовики. Перед мікрофоном Василь Дарчук.

Запланованому на цей понеділок підписанню угоди між македонським урядом і албанськими етнічними лідерами передували дальші партизанські вилазки албанських бойовиків і масові протести македонського цивільного населення у Скоп’є з вимогами вжити радикальніших заходів проти албанських екстремістів, які оперують із території краю Косово. Македонський уряд і цивільне населення звинувачують командування миротворчих сил НАТО за те, що вони дозволяють албанським бойовикам проникати із Косова до Македонії і доставляти сюди контрабандою зброю для підготовки ширшого воєнного конфлікту.

Звіт правозахисної організації «Гюмен райтс воч» охоплює лише один аспект операцій албанських бойовиків, зокрема протягом останнього місяця. Ідеться про затримання і викрадення македонців, головно мирних жителів, тортурів над ними і моральних знущань. Представники правозахисної організації провели розмови із жертвами і зібрали інші документи, на підставі яких вони пишуть про викрадення македонців, особливо у західних районах країни, що прилягають до краю Косово. У липні під час найтяжчих боїв у районі міста Тетово загін одиного з албанських командирів Матоші захопив 14 місцевих македонців, доля яких досі невідома. Сам Матоші заявив, що він нічого не знає про затриманих.

На підставі лікарських свідчень і свідчень самих жертв, «Гюмен райтс воч» описує останній випадок, що стався 7 серпня. Загін албанських бойовиків захопив на шосейній дорозі Скоп’є-Тетово п’ятьох дорожних працівників і доставив їх на свою базу в горах. Усіх тяжко побито, за словами жертв, лопатами і залізними прутами. Деяким з них на плечах ножем вирізано різні написи. Албанські бойовики змушували затриманих до орального сексу між собою, заганяли в задні проходи деревяні палиці і допускалися інших брутальних знущань над затриманими. Представники правозахисної організації мали можливість оглянути тяжкі рани двох із жертв.

Останнім часом албанські загони на території Македонії, які називають себе Національною армією визволення, як підкреслює «Гюмен райтс воч», щораз частіше викрадають або затримують македонців, цивільних людей, багато з яких щезають або зазнають жорстоких знущань.

Подібні повідомлення про безчинства загонів албанських екстремістів, як вважають оглядачі, можуть врешті змусити командування миротворчих сил на Балканах вжити радикальніших заходів для роззброєння загонів албанської Армії національного визволення.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG