Доступність посилання

ТОП новини

Росія – Іран – Азербайджан – формат Каспію?


Росія – Іран – Азербайджан – формат Каспію?

Прага, 14 серпня 2001 – Складне «перетягування Каспійського канату» триває. Останні заяви Баку і російсько-іранські переговори у Москві є наступними фраґментами складної каспійської тактики п’яти країн регіону. Чи подолаються вузли суперечностей щодо майбутньої угоди з Каспійського моря до призначеного на жовтень цього року самміту прибережних держав-сусідів?

Американська дипломатія в Баку вважає недопустимими воєнні аргументи під час переговорів з проблеми Каспійського моря. У турецькій пресі з’явилися повідомлення про усну ноту уряду в Анкарі іранській стороні, де засуджуються дії збройних сил Ірану на Каспії поблизу берегів Азербайджану. Заступник міністра закордонних справ іранського уряду Аль Агані провів щойно консультації у Москві і їх підсумки вказують на те, що складний переговорний процес з приводу врегулювання статусу Каспію триває.

Під час московських зустрічей Алі Агані з спецпредставником президента Росії на каспійських переговорах Віктором Калюжним і з першим заступником глави МЗС Росії Олександром Авдєєвим іранський представник отримав заспокійливі запевнення Кремля про те, що формат переговорів з каспійської проблеми залишається п’ятистороннім, а також підтвердження Москвою березневого російсько-іранського коммюніке, де було сказано, що нині ніяких кордонів на Каспії не існує. Цим самим Іран досяг спростування Росією нещодавньої заяви азербайджанського президент Гейдара Алієва, що ніби-то під час останньої зустрічі лідерів СНД в Сочі була досягнута домовленість про «чотиристоронній формат попередніх переговорів з Каспію». Після переговорів з Калюжним Агані заявив, «що інтерпретація азербайджаською стороною висловлювань російського президента була невірною». Москва і Тегеран обговорювали також деталі майбутнього візиту Володимира Путіна до Іранської республіки. Після консультацій у Москві Алі Агані відбув до Ашгабада, а Туркменистан, як відомо, готує перенесений на жовтень цього року самміт каспійської п’ятірки і Туркменбаші ніколи не погоджувався на проведення переговорів без участі Тегерана.

Складний переговорний процес щодо правового статусу Каспійського моря триває. Відомо, що Іран притримується ідеї кондомінімуму до чого схильний також і Ашгабад, котрий, правда, відчуває серйозний тиск з боку Кремля. Бо й минулого понеділка президент Росії Володимир Путін провів з Сапармуратом Ніязовим чергову телефонну розмову щодо ситуації на Каспії. Нейтральність Туркменистану на теренах колишнього СРСР і відсутність ашгабадського глави на останніх саммітах СНД насторожують російських політиків. Як це відображатиметься на каспійському процесові, покаже час. Бо суперечності між п’ятьма країнами регіону досить рельєфні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG