Доступність посилання

ТОП новини

Спілка української молоді Бельгії збирається на ІІІ Всесвітній форум українців


Спілка української молоді Бельгії збирається на ІІІ Всесвітній форум українців

Брюссель, 14 серпня 2001 - Спілка української молоді в Бельгії не дуже чисельна, всього кілька сот членів. Однак і вона не побажала бути осторонь Всесвітнього форуму українців. Дебати членів СУМу, які відбулись цього вікенду, були досить палкими. Зокрема гостра дискусія точилася довкола запитання, яке не так давно обіцяв представникам діаспори Президент України Кучма: «Що конкретно зробила діаспора для України?». Одна із представниць бельгійського СУМу відрубала: «Такі питання може поставити лише комуністичний хам».

Лунали і інші критичні постріли в бік українського президента, молодь є молодь. Але, врешті-решт вгамувавшись СУМ Бельгії склала звернення до учасників Форуму і його керівництва. Кілька запитань до Голови СУМу Бельгії Михайлові Трипникові.

С. Волинський:

-

Друже Михайле, нещодавно у вас відбулося засідання з приводу того, кого делегувати до Києва і з якими посланнями для участі у Всесвітньому форумі діаспори. Які послання ви бажаєте передати українському керівництву, а також, що ви очікували від незалежності України і як ви сприймаєте 10 років незалежності?

Михайло Трипник:

-

Я-би хотів сказати, що 10 років незалежності України для нас є велике свято. Батьки так довго чекали ту справу. І я можу сказати, що з боку СУМу Бельгії ми робили все, що можливо зробити. Але ми стурбовані вбивством Гонгадзе, Александрова і інших журналістів. І це є для нас дуже велика проблема, бо Україна, на наш погляд, має бути європейської і демократичною країною.

За 10 років незалежності було вбито 20 журналістів – це не є можливим для демократичної країни. Можна сказати, що якраз корупція, хабарництво і бандитизм, який тепер процвітає в Україні є для нас, громадян демократичної Бельгії, неможливою. І саме це ми хочемо передати нашим посланцям на Форум

Із запитанням я звернувся також до делегата СУМу Бельгії Юрка Коваля:

Юрко Коваль:

-

Я маю велику шану і честь репрезентувати СУМ Бельгії на Всесвітньому форумі. Очевидно, що теперішня ситуація, яка є на Україні не дає мені задоволення і почуття гордості бути українцем. Розуміючи справи корупції і всяких хабарництв, бандитизм, що діється на Україні. Я очевидно хочу, щоб цей процес пройшов і щоб ми могли будувати таку Україну, якою її уявляли собі наші предки.

На завершення зустрічі делегати Всесвітнього форуму пообіцяли ще раз зустрілися з Радіо Свобода і поділитися враженнями від побаченого і почутого у Києві під час ВФУ.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG