Доступність посилання

ТОП новини

Днями у Львові порушено кримінальну справу щодо незаконної трасплантації людських органів


Днями у Львові порушено кримінальну справу щодо незаконної трасплантації людських органів

Львів, 14 серпня 2001 - Львів’яни ще не встигли забути про голосну кримінальну справу, пов’язану з продажем місцевими чиновниками та лікарями дітей за кордон, як вибухнув новий скандал.

Днями у Львові порушено кримінальну справу щодо незаконної трасплантації людських органів. Наразі слідчі обласної прокуратури підозрюють лікарів, які працюють у трьох медичних установах Львова.

Як зазначив на прес-конференції начальник управління з боротьби з організованою злочинністю у Львівській області Володимир Кучер, нині до кримінальної відповідальності притягнено медиків, які обіймають керівні посади у Львівській обласній клінічній лікарні, лікарні швидкої допомоги і благодійному фонді “Штучна нирка”. Однак до цього списку невдовзі буде долучено лікарів ще двох медичних закладів.

За попередньою версією, людей, які постраждали у дорожньо-транспортних пригодах, доставляли, як і належиться, у лікарню швидкої допомоги. Після того, як медики констатували у пацієнта настання клінічної смерті і переконувались, що у жертви неушкоджена нирка, її вилучали. Робилося це без згоди родичів потерпілого.

За даними слідства, жертвами незаконного вилучення нирок стали десятки осіб. Однак працівники правоохоронних органів не виключають того, що їхнє число зросте і що є живі люди, у яких без їхнього відома могли забрали життєво необхідні органи у той час, коли їм проводили якусь операцію.

Невдовзі слідчі органи допитають свідків у Тернопільській, Чернівецькій, Івано-Франківській , Закарпатській областях. Розпитуватимуть і родичів загиблих, і тих, кому було у Львові пересаджено нирку. Вартість однієї нирки становить 4 тисячі американських доларів. За кордоном вона коштує у 10 разів дорожче. Однак чи продавали людські органи за кордон - наразі слідчим невідомо. Для цього їм доведеться ретельно перевірити роботу санітарної авіації. Нині відомі лише факти трансплантації нирок в Україні. Зрозуміло, що таку “розкіш” могли собі дозволити лише заможні люди.

Невдовзі за рішенням суду кількох лікарів буде заарештовано. Поки що їх лише допитують. У них не взято підписку про невиїзд зі Львова. Свого ставлення щодо порушення кримінальної справи ще не висловив начальник обласного управління охорони здоров’я Микола Хобзей, який перебуває у відпустці і не відповідає на жодні телефонні дзвінки. Цікаво, що обласна клінічна лікарня уже має досвід у кримінальних справах. Саме її головний лікар Богдан Федак був позбавлений волі на 2,5 роки у справі незаконного вивезення дітей за кордон. За керування Богдана Федака на роботу в лікарню прийшов нинішній головний лікар Борис Кривко, який тоді працював в реанімаційному відділенні місцевої лікарні швидкої допомоги. Мені не вдалося почути і його думок про факт порушення кримінальної справи, оскільки і Борис Кривко перебуває у відпустці.

Невдовзі слідство з’ясує обставини і назве імена тих, хто причетний до незаконної трансплантації людських нирок. Хоча уже сьогодні відомо, що львівські лікарі, яких притягнено до кримінальної відповідальності, найняли найкращих адвокатів. До того ж, в Україні немає законодавчо обгрунтованих критеріїв, за якими можна було б констатувати настання смерті у людини.

Пригадується, як колись підсудні лікарі доводили, що “справа дітей” - це плід фантазії журналістів. Із голосного судового процесу, що завершився у 1997 році, у спогадах львів’ян залишився лише той факт, що усі підозрювані відразу після зачитання вироку опинилися на волі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG