Доступність посилання

ТОП новини

Леонід Намятов:” В Одесу я їхати побоювався...”


Леонід Намятов:” В Одесу я їхати побоювався...”

Одеса, 15 серпня 2001 - Прокурор слідчого відділу Кіровоградської обласної прокуратури Леонід Намятов добре відомий в Одесі. Одразу після завершення у 1998 році засідання Кіровоградського обласного суду, присвяченого визначенню долі результатів виборів мера Одеси. Леонід Намятов був чи не єдиним тоді у Кіровограді хто наважився відверто сказати – “Результати виборів 1998 року скасовувати немає підстав. Порушення не могли вплинути на результат голосування”.

Тоді на адресу прокурора пролунало чимало безпідставних звинувачень з боку противників екс-мера.

Ігор Столяров: Минуло три роки від дня коли Ви виступили на підсумковому засіданні Кіровоградського обласного суду, який вирішував долю виборів міського голови Одеси у 1998 році. Які враження залишилися від тих днів?

Леонід Намятов: Коли я вступив у процес, вже всі свідки були допрошені. Живих людей я не слухав. Я читав лише протокол записаний секретарем швидкоруч. Мені тоді було складно розібратися з ситуацією. Але, я був в процесі і був тоді, і нині, твердо переконаним – це було зрозуміло за матеріалами справи – що порушень з обох сторін було багато. Порушення Закону “Про вибори” допустили і прихильники та команда Руслана Боделана і Едуарда Гурвіца. Порушення ці були допущені практично на рівних. Саме тому ломати стріли не було підстав. Тоді Едуарда Гурвіца було обрано більшістю голосів виборців і не думаю, що порушення могли вплинути на реальний результат голосування.

Я притримувався позиції, що якщо виборці обрали Едуарда Гурвіца мером на новий термін – нехай би все залишалося все без змін... Якогось тиску на мене не було. Я відстоював на суді власну позицію.

Ігор Столяров: Тоді багато мас-медія в Одесі транслювали Ваш останній виступ на підсумковому засіданні Кіровоградського обласного суду – як приклад виступу прокурора який наважився висловити власну точку зору.

Леонід Намятов: Після процесу журналісти тоді справді запитували мене – а Вас не бере жах, що йдете проти думки Президента Леоніда Кучми? Я на це міг лише одне відповісти – у нас з Президентом настільки різні рівні, що не Він мене і я його боятися не можемо. Цей жах був би смішним...

Ігор Столяров: Ви цікавилися тим як жила Одеса після того як рішенням Кіровоградського обласного суду результати виборів мера 1998 року були скасовані?

Леонід Намятов: Ні. В Одесу я їхати побоювався. У мене теж склалося певне враження з приводу того оточення яке було навколо Руслана Боделана. Тому я в Одесу не їздив. Відвертого бажання це робити у мене не було.

Можу сказати одне – якщо Руслан Боделан виправдав довіру мешканців Одеси – я радий за них. Так само радий був би якби там виправдав довіру Едуард Гурвіц.

Доречі, Едуарда Гурвіца я особисто не знав і при ньому я в Одесі не був. В Одесі я б хотів би побувати... Одеса завжди має залишатися Одесою.

Я бажаю одеситам лише справді гарного мера міста.

Ігор Столяров: Нажаль, ситуація в Одесі склалася таким чином, що вільна преса нищиться, багато людей говорять про те що вибори 2002 року будуть ще жорстокішими за попередні.

Леонід Намятов: Ми вступили у колію розквіту криміналу. Нажаль, ситуація є такою.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG