Доступність посилання

ТОП новини

Західні дипломати у Кабулі в очікуванні…


Західні дипломати у Кабулі в очікуванні…

Прага, 16 серпня 2001 – Ми вже повідомляли про те, що на початку серпня керівництво «Талібану» заарештувало вісім іноземних співробітників гуманітарної місії Шелтер Нав, нібито «за пропаганду християнства на території мусульманського Афґаністану». До сьогодні спеціальна місія західних дипломатів у Кабулі не може довідатися, у якому стані перебувають заарештовані.

Як повідомляють агенства, підставою для брутальних дій талібів супроти восьми членів іноземної гуманітарної місії стали факти, що в офісі організації Шелтер Нав були вилучені книги Біблії, а також відеокасети зі сценами з життя Ісуса Христа, котрі ніби-то «були перекладені на зрозумілу для афґанців мову».

12 серпня ухвалою лідера правлячого в Афґаністані руху «Талібан» Мохаммеда Омара заарештовані, двоє громадян США, двоє австралійців і четверо німців, присуджені до тюремного ув’язнення на терміни від 3 до 10 днів. Іранські засоби інформації повідомляють, що керівництво талібів має наміри після закінчення термінів ув’язнення впродовж 48 годин видворити згаданих іноземців за межі країни. Хоча члени прибулої до Кабула спеціальної дипломатичної місії із західних країн мають сумніви щодо подальшої долі восьми заарештованих.

Таліби з великим небажанням видали в’їзні візи дипломатам Німеччини, Австралії та США, котрі прибули 14 серпня до Кабула для визволення з неволі своїх співвітчизників з місії «Притулок – тепер». До сьогодні талібська влада стоїть на тому, що дипломатам не буде дозволено зустрітися із ув’язненими співвітчизниками. Хоча німецький дипломат Гельмут Ланде заявив у середу в Кабулі, що його колеги не втрачають надії переконати талібів у необхідності «безпосередньої зустрічі із заарештованими».

Офіційний представник Білого дому Філіп Рікер заявив напередодні:

«Американський генеральний консул в Ісламабаді Дейвід Донах’ю не зміг побачитися з ув’язненими американцями в Кабулі. Як ми знаємо, він і його колеги з Німеччини та Австралії намагаються в Кабулі домогтися зустрічі з американськими та іншими затриманими у цій країні західним громадянами. Справа триває і ми прагнемо переконати Талібан у необхідності безпосередньої зустрічі з нашими громадянами, у наданні більшої інформації у цій справі та перебігу її згідно з місцевим законодавством».

До сьогодні представники керівництва Талібану відмовляють західним дипломатам у зустрічі із затриманими співвітчизниками. Міністр закордонних справ уряду в Кабулі Вакіль Ахмет Мутавакаль заявив спецпредставникам західних країн, що заарештовані вісім громадян місії «Притулок-тепер» залишаться в ізоляції до завершення слідства.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG