Доступність посилання

ТОП новини

Македонія


Македонія

Прага, 16 серпня 2001 – У центрі уваги західної преси залишається мирна угода між македонським урядом і лідерами етнічних албанців, яка мала би покласти край міжетнічному конфліктові. Думки коментаторів у цій справі поділені, причому більшість з них скептично оцінюють перспективу миру в Македонії.

Газета «Уолл стріт джорнел» містить коментар Ґарта Еванса, колишнього міністра закордонних справ Австралії, а тепер голови Міжнародної кризової групи із резиденцією в Брюсселі. На думку автора, нинішній мирний план НАТО у справі Македонії явно недостатній. Він порівнює Македонію із Боснією 92-го року. За словами Еванса, екстремісти найчастіше здійснюють свої провокації саме тоді, коли стає відчутною перспектива миру. За цією схемою, як вважає автор, розвивалися події і на Близькому сході. Тому, як закінчує голова міжнародної кризової групи, в інтересах Заходу і місцевого населення на Балканах союз НАТО тепер не повинен дозволити албанським екстремістам, як зрештою і прихильникам твердої лінії серед македонських керівників продовжити сутички, які зведуть нанівець будь-які домовленості.

Тим часом газета «Крісчен саєнс монітор» містить коментар Віолети Петровскої-Бескої, науковця з Американського інституту миру. Автор вважає, що Захід створив очевидне враження, що він стоїть на боці албанських екстремістів у Македонії. При цьому автор перелічує аргументи цього не надто корисного враження. По-перше, обидві сторони - македонці й етнічні албанці переконані, що НАТО може, але не бажає припинити достави зброї для албанських екстремістів із краю Косово. По-друге, обом сторонам відомо, що албанські екстремісти озброєні сучасними видами зброї, що може служити сигналом, що союз НАТО постачає їм цю зброю. По-третє, на початку конфлікту Сполучені Штати і Європейський союз осудили албанських екстремістів. Тепер вони трактують їх на рівні з македонцями, тобто як рівних партнерів у переговорах. Нині, пише на закінчення коментатор, настав час, щоб міжнародна спільнота і союз НАТО взяли на себе принаймні хоч трохи відповідальності за існуючу ситуацію.

Коментатор Австрійської газети «Прессе» Анне-Лізе Рорер теж критикує Захід за короткозору політику щодо Македонії. Нині, підкреслює автор, Захід допускається тієї ж помилки, що свого часу в Боснії і краї Косово, розглядаючи конфлікт не як комплекс проблем, а в розчленуванні цих проблем. Нині кожен, хто оглянеться на конфлікт у краї Косово, може ствердити, що дії Заходу зазнали поразки і не принесли очікуваного миру на Балканах, бо, як вважає автор, не ухвалено своєчасних політичних рішень. Далі подібний сценарій, додає автор, можна передбачити і в Чорногорії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG