Доступність посилання

ТОП новини

На Близькому Сході панує песимізм


На Близькому Сході панує песимізм

Прага, 16 серпня 2001 — Ізраїль і палестинці опиняються під дедалі більшим міжнародним тиском із вимогою знайти врешті мирне вирішення десятимісячного конфлікту, що забрав уже близько семисот життів. Але становище далі напружене: ізраїльські танки стоять напоготові на палестинських теренах, а військо країни вважає, що конфлікт триватиме ще принаймні до 2006 року.

Невтішний п’ятирічний прогноз командування ізраїльської армії, що його оприлюднив у четвер щоденник Гаарец, передбачає можливість продовження боїв із палестинцями на весь цей термін — а якщо настане ескалація насильства з боку палестинців чи ісламістських фундаменталістів, можлива й ре∂іональна війна. Найкраще ж, на що може сподіватися Ізраїль, — це на перемир’я; але й воно мало ймовірне, бо палестинський керівник Ясир Арафат уважає, що час на його боці, гадають ізраїльські військові.

Міністр оборони Ізраїлю Біньямін Бен-Еліезер заявляє, що це «дурниці» — звіт планувального управління генштабу лише попередній, іще не остаточний, стверджує він. Але й міністр не міг не визнати, що конфлікт із палестинцями — це «проблема, що, здається, не має вирішення в передбачуваному майбутньому»: «Ми зобов’язані готуватися до тривалої битви», – додав він.

Його словам додають ваги й останні вияви протистояння: попід палестинським містечком Бейт Джала, що на околиці Вифлеєма, вже другий день стояли в четвер ізраїльські війська з танками, готові в разі потреби вступити в нього. Військові стверджують, що з цього містечка постійно обстрілюють сусіднє єврейське поселення Ґіло — а його ізраїльтяни вважають уже практично за околицю Єрусалима.

Міністр закордонних справ Ізраїлю Шимон Перес напередодні заявив, що його країна не має наміру знову окуповувати палестинські території — але гнізда «тероризму» на них атакуватиме негайно і, поклавши йому край, відступатиме.

Тим часом Президент Сполучених Штатів Америки Джордж Буш переконаний, що війни на Близькому Сході можна уникнути. «Сторони мусять дійти висновку, що мир кращий від війни, – заявив він у середу, вже втретє за три дні висловивши своє розчарування нинішнім становищем. – Арафат має зробити все можливе, щоб відохотити бомбові напади самовбивць, а ізраїльтяни мають бути стримані в відповідь», – закликав Буш.

Відразу по цьому голови зовнішньополітичних відомств США й Росії пообіцяли тісніше координувати свої зусилля й співпрацювати над тим, щоби прокласти шлях до поновлення близькосхідних мирних переговорів, які зайшли в глухий кут минулого вересня, якраз напередодні початку нового палестинського повстання. Колин Пауел та Іґор Іванов після телефонної розмови теж закликали обидві сторони конфлікту утримуватися від ворожих актів одна проти одної.

Арабська Ліґа тим часом збирається провести надзвичайне засідання, щоби обговорити становище на палестинських територіях — його скликано на вимогу Ясира Арафата. А в Організації Об’єднаних Націй ісламські країни закликають до надзвичайного засідання Ради Безпеки; США водночас уже відверто натякнули, що, як і раніше, знову вживуть право вето, якщо в можливій резолюції буде вимога про міжнародних спостерігачів, які мали б захистити палестинців.

А тим часом на телеекранах місце палестинських хлоп’яків із каменюками дедалі більше переймають похмурі чоловіки з автоматами — і аналітики песимістично передрікають початок нової й жорстокішої фази конфлікту.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG