Доступність посилання

ТОП новини

Рада Безпеки призначила розгляд палестино-ізраїльського конфлікту на понеділок…


Рада Безпеки призначила розгляд палестино-ізраїльського конфлікту на понеділок…

Прага, 17 серпня 2001 – Стрілянина та вибухи в районі палестино-ізраїльського конфлікту тривають. Розробляються нові мирні ініціативи. У Ізраїлі мало вірять в силові акції Арієля Шарона, а ще менше - у новий мирний план Шимона Переса. Ясір Арафат хоче лише одного - введення в зону протистояння міжнародних миротворчих сил, тобто – інтернаціоналізації конфлікту.

У четвер Рада Безпеки ООН ухвалила резолюцію, яку підтримали арабські країни. У ній закликають Ізраїль повернути палестинцям їхні адміністративні приміщення, зокрема - «Орієнт-гаус» в Східному Єрусалимі. Документ також закликає до негайного припинення вогню і створення «механізму спостереження» за ситуацією. Резолюція, правда, не конкретизує що це за механізм. Палестинці вимагають присутності у зоні конфлікту міжнародних спостерігачів. Ізраїль і США – категорично проти інтернаціоналізації цього процесу. Так на пропозицію радника президента Єгипту Усама аль-База погодитися на присутність у регіоні миротворчих сил держсекретар США Колін Пауелл заявив, що цей крок був би не логічним до припинення актів насильств. У понеділок Рада Безпеки продовжить обговорювати ситуацію на Близькому Сході.

А тим часом Ізраїль попередив у п’ятницю палестинців, що буде застосовувати жорстокі заходи супроти обстрілів та терору. Бо, згідно із заявами лідерів «Ісламського Джигаду» та «Хамазу», на найближчі дні вже 14 терористів пройшли підготовку для «переходу у ранг святих». У відповідь на обстріли з прилеглих до Східного Єрусалима палестинських селищ Ізраїль готовий ввести туди свої танки. Прем’єр-міністр Арієль Шарон у телофонній розмові з президентом США Джорджем Бушем заявив, що так звані «превентивні» операції супроти палестинців, котрі несуть терор на ізраїльську землю, триватимуть. У четвер, наприклад, не менше 6 палестинців були поранені унаслідок двох вибухів у Наблусі і палестинське керівництво поклало за це відповідальність на ізраїльську сторону.

Тим часом міністр закордонних справ Ізраїлю Шимон Перес, як пише ізраїльська преса, ознайомив посланця США на Близькому Сході Дейвіда Саттерфілда і посла США в Ізраїлі Дана Курцера з новим поетапним планом припинення вогню у зоні палестино-ізраїльського конфлікту. Перес пропонує позонне припинення протистояння у секторі Ґаза та Західному березі Йордану, причому сектор Ґаза мав би стати відправним у цьому плані. Окрім того, Перес вважає, що важливим буде обіцяно працевлашутування 1500 палестинців на підприємствах в ізраїльському прикордонному районі Карні та взаємне інформаційне перемир’я між сторонами. Однак у американських дипломатів, як пише у п’ятницю ізраїльська газета «Ґаарец», відразу ж виникли сумніви у готовності Ясіра Арафата сприйняти цей план Шимона Переса.

А тим часом соціологи Ґеллап виявили у ці дні, що 70 відсотків опитаних ізраїльтян вже не вірять, що Арієль Шарон спроможний на даному етапі покласти край насильству в регіоні. Але набагато менш ізраїльтян вірять нині у якусь мирну програму, і типу тієї, що її пропонує Шимон Перес. 51 відсоток опитаних вважає, що армія Ізраїлю не достатньо рішуча у боротьбі з палестинцями.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG