Доступність посилання

ТОП новини

Політичну громадскість у Сербії уже двадцять днів хвилює афера, яку преса назвала сербським Уотергейтом


Політичну громадскість у Сербії уже двадцять днів хвилює афера, яку преса назвала сербським Уотергейтом

Прага, 17 серпня 2001 – Йдеться про вбивство невідомими колишнього поліцейського, який попереджав главу держави про небезпеку, що загрожує країні від корурції.

Кабінет міністрів Сербії у четвер оприлюднив заяву в якій від усіх органів вимагає терміново та безкомпромісно діяти у зв’язку із вбивством Момира Гавриловича, колишнього співробітника Служби безпеки. Одночасно, влада вимагає, щоби понесли відповідільність ті, хто без доказів звинувачує окремих урядовців.

Як повідомлялося раніше, Гавриловича ліквідовано 3 серпня, кілька годин після того як він у кабінеті президента Воїслава Коштуніци розмовляв з його радниками. Згодом виявилося, що покійний кілька разів зустрічався з співробітниками глави держави, принаймні один раз і з самим Коштуніцею, та навіть з його жінкою. На сторінках преси оприлюднено низку матеріалів як про Гавриловича, так і про стосунки між чільними урядовцями.

Прем’єр-міністр Сербії Зоран Джінджич та його команда обурені. Вони ставлять чимало неприємних запитань. Чому президент приймав колишнього поліцейського? Чому про розмови з ним він повідомив громадскість щойно десять днів після вбивства та чому не поінформував відповідні органи про факти важливі для безпеки країни? Чи адміністрація глави держави веде якусь окрему кадрову політику в поліції? І так далі.

Преса назвала аферу сербським Уотергейтом. Джінджич у четвер сказав, що скандал негативно впливатиме на імідж Сербії за кордоном. За його словами, влада не може займатися іншими справами поки не буде з’ясовано вбивство Гавриловича. Чедомир Йованович, один з лідерів Демократичної партії, попереджає, що недовір’я між окремими лідерами та партіями могло б призвести до розвалу правлячої коаліції. Поліція тим часом допитувала Веселіна Сімоновича, головного редактора газети Бліц, яка оприлюднила найбільше подробиць про аферу. Він відмовився відкрити джерела інформацій.

Відкритих питань є чимало. Основне з них, мабуть – чи Гавриловича ліквідовано тому, що він зустрічався з главою держави, чи через інші причини. А причин може бути багато. Газета Політика пише, що він був знайомий з широким колом людей, від ділових осіб до колишніх добровольців, які наразі займаються діями, що поза законом. Поки не буде виявлено вбивць та причини вбивства, кількість звинувачених щодня збільшуватиметься, а недовір’я між політичними партнерами зростатиме. Беручи участь в телевізійній передачі присвяченій цій афері, вже згаданий редактор газети Бліц сказав: На підставі заяв політиків можна дійти лише одного висновку: горе нам!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG