Доступність посилання

ТОП новини

Міністерство закордонних справ Російської Федерації рішуче виступає проти демаркації кордону між Росією та Україною


Міністерство закордонних справ Російської Федерації рішуче виступає проти демаркації кордону між Росією та Україною

Москва, 17 серпня 2001 ― Міністерство закордонних справ Російської Федерації не погоджується із планом демаркації російсько-українського кордону. Із такою заявою виступив офіційний представник Міністерства закордонних справ РФ прізвище якого, втім, не оприлюднюється засобами масової інформації цієї країни.

Заява представника російського МЗС є відповіддю на повідомлення українських офіційних осіб, які повідомили, що після того як відбудеться делімітація кордону між Російською Федерацією та Україною, звичайно ж, відбудеться демаркація російсько-українського кордону.

У Росії інший погляд на цю справу, - зазначив представник російського зовнішньополітичного відомства. За його словами, кордон між Російською Федерацією і Україною має залишатися кордоном дружби і взаєморозуміння, він має з’єднувати, а не розділяти народи двох країн, допомогати економічній співпраці між Російською Федерацією і Україною і не потрібно створювати додаткові бар’єри, які призвели б до послаблення цих зв’язків.

До того ж, представник російського МЗС посилається на міжнгародне право, згідно з яким, демаркація кордону регулюється відповідно до угоди - і Росія, і Україна мають підписати такий документ, у якому буде стверджуватися чи має має відбутися демаркація кордону між двома країнами, чи вони можуть обмежитися лише делімітацією.

Делімітацію кордонів між Російською Федерацією і Україною представник російського зовнішньополітичного відомства охарактеризував як захід, який є досить важливим, бо він сприяє утвердженню територіальної цілісності обох країн, допомогає створенню атмосфери поваги до кордонів Російської Федерації і України та взаєморозумінню між цими двома країнами.

Як можна зрозуміти із заяви російського представника МЗС, Російська Федерація побоюється демаркації своїх кордонів із Україною, адже така демаркація, на думку спостерігачів, дозволила б Києву почати процес скасування візового режиму, який сьогодні встановлений між Україною і країнами Європейського Союзу, а також деякими країнами Центральної і Східної Європи, допоміг би Україні швидше інтегруватися в європейські і євроатлантичні структури, створити атмосферу довіри між Україною та сусідніми європейськими державами. Саме цього і побоюються в Російській Федерації, в якій керівництво продовжує мислити середньовічними нормами сфер впливу і вважає, що звичайна за нормами міжнародного права демаркація російсько-українського кордону, якраз і може зменшити цей вплив Російської Федерації на Україну і не дозволити Росії на міжнародній арені і у своїх взаєминах зі США виступати не просто як партнеру, а як країни, яка розпоряджається долями сусідніх держав.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG