Доступність посилання

ТОП новини

Права людини. Події у світі


Права людини. Події у світі

Прага, 20 серпня 2001

ГЕНЕРАЛЬНИМ СЕКРЕТАРЕМ ПРАВОЗАХИСНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ «МІЖНАРОДНА АМНІСТІЯ» ВПЕРШЕ ОБРАНО ЖІНКУ

Генеральним секретарем правозахисної організації «Міжнародна амністія» вперше за 40 років діяльності обрано жінку і водночас представника мусульманської конфесії. Йдеться про Ірену Зубайду Хан із Бангладешу, яка замінить на посаді керівника «Міжнародної амністії» сенегальця П’єра Сане. Протягом останніх 20 років Ірена Зубайда Хан працювала у Верховному комісаріаті ООН із питань біженців.

ВЛАДА БІЛОРУСІ ПЕРЕШКОДЖАЄ ПОШИРЕННЮ ІНФОРМАЦІї ПРО ЄДИНОГО ОПОЗИЦІЙНОГО КАНДИДАТА НА ПРЕЗИДЕНТСЬКИХ ВИБОРАХ

За твердженням білоруського правозахисного центру «Хартія-97», діючий режим Олександра Лукашенка перешкоджає поширенню інформації про єдиного опозиційного кандидата на президентських виборах.

Минулої п’ятниці у типографії «Меджик» було конфісковано 300 тисяч примірників спеціального випуску незалежної газети «Наша свабода», що його присвячено єдиному кандидатові від опозиції на президентську посаду Володимирові Гончарикові. За весь час існування газети «Наша свабода» було видано 15 спеціальних випусків, і лише останній було вилучено – якраз напередодні виборів, що призначені на 9 вересня. Тираж спеціального випуску газети «Наша Свобода» конфісковано під приводом нібито неточностей у фінансових документах типографії «Меджик».

Однак, як заявив правозахисному центру «Хартія-97» видавець газети Павло Жук, «Влада намагається будь-якими засобами не допустити поширення у реґіонах інформації про єдиного опозиційного кандидата від широкої громадської коаліції. Вона йде на все, аби перешкодити його передвиборчій кампанії. Видано спеціальний наказ – зробити все, щоби до виборів цей спецвипуск не потрапив до читачів», – заявив видавець білоруської незалежної газети «Наша свабода» Павло Жук.

У СТОЛИЦІ КИТАЮ ДО ТРИВАЛИХ ТЕРМІНІВ УВ’ЯЗНЕННЯ ЗАСУДЖЕНО 45 ЧЛЕНІВ РУХУ «ФАЛУНЬҐУН»

За повідомленням китайських засобів масової інформації, протягом останніх днів у Пекіні винесено судові вироки 45 провідним діячам забороненого в КНР релігійного руху «Фалуньґун».

За повідомленням газети «Бейцзін жібао», засуджені брали участь в акціях протесту прихильників «Фалуньґун» і друкували пропагандистські матеріали. Під час обшуків помешкань засуджених нібито було конфісковано 97 тисяч примірників пропагандистської літератури.

Нагадаємо, що влада комуністичного Китаю заборонила рух «Фалуньґун» два роки тому після того, як його послідовники влаштували в Пекіні масову демонстрацію. Після цього тисячі прихильників «Фалуньґун» були заарештовані і відправлені до в’язниць чи психіатричних лікарень.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG