Доступність посилання

ТОП новини

Іран – Азербайджан: протистояння триває?


Іран – Азербайджан: протистояння триває?

Прага, 21 серпня 2001 – Воєнне протистояння на Каспії між Азербайджаном та Іраном унаслідок демаршу іранських військово-морських сил 23 липня триває. Принципова позиція США щодо цих подій підтримана її союзником у НАТО Туреччиною. Оглядачі запитують – що далі?

Після обміну досить рішучими нотами Тегеран та Баку не припиняють взаємних обвинувачень. Іран наголошує, що він не дозволить азербайджанським кораблям вести далі нафторозвідку в районі перспективних морських нафтових полів Алов-Шарґ-Араз, і за останні дні іранські військові літаки кілька разів облітали цей район. Азербайджан погрожує, що надалі він збиватиме іранську авіацію в районі згаданих нафтових структур південної частини Каспію. Ба більше, Міністерство національної безпеки Азербайджану затримало шістьох служителів мечеті в прикордонному з Іраном Джелалабадському районі і обвинувачує їх у співпраці з іранськими спецслужбами. Прикордонні війська двох сусідів приведені в бойову готовність.

У Тегерані розуміють, що в ситуації, що розвивається, необхідно займати гнучкішу позицію. Бо чітка заява Вашінґтона, котрий засудив військові демарші Ірану, а також дипломатичне попередження іранським офіційним особам із боку Анкари, змушують дипломатів Тегерана висловлюватися за надання Каспійському морю статусу «прибережної зони миру й дружби» між країнами-сусідами. До цього закликав у своєму виступі в іранському парламенті міністр закордонних справ Ірану Камаль Харразі. Однак він також назвав наступний, цими днями, візит командувача сухопутних військ Туреччини до Баку і останні дії Анкари в реґіоні «провокаційними».

Візит військової делегації Туреччини до Баку запланований на 25-26 серпня, і основна мета його, за повідомленням міністерства оборони Азербайджану, – участь у церемонії випуску азербайджанських офіцерів, які вперше пройшли курс навчання за стандартами НАТО. В урочистостях і військовому параді в Баку братиме участь ескадра з 10 турецьких винищувачів Фантом-5, котрі після участі у святі повернуться до Туреччини.

Перші неґативні наслідки цього ірано-азербайджанського протистояння вже є. Насамперед, Брітіш Петролеум і американська Екссон Мобіл оголосили, що не будуть продовжувати роботи в районі морських структур Алов і Савалан до офіційного врегулювання проблем територіальної належності структур. По-друге, конфлікт налякав міжнародні компанії, котрі працюють над Джейханським проектом. Також не слід забувати про туркменсько-азербайджанське протистояння через суперечки щодо морських родовищ Азері і Чіраг.

Військові приготування в реґіоні Каспію набрали нині широких масштабів. Росія створила тут нову морську бригаду і доозброює вже й так потужну ескадру новими катерами на повітряній подушці. Туркменистан закупив в України 20 швидкісних катерів, озброєних крупнокаліберними кулеметами.

Дипломатичні приготування п’яти країн реґіону до жовтневого самміту в Туркменбаші тривають. Росія з приводу ірано-азербайджанського конфлікту поки що відмовчується. На серпень призначений візит Гейдара Алієва до Тегерана, і офіційних заяв про його скасування не було. Каспійська епопея триває.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG