Доступність посилання

ТОП новини

Трагедія, якої не могло не бути


Трагедія, якої не могло не бути

Прага, 21 серпня 2001 ― Перебуваючи в Донецьку, президент України Леонід Кучма пообіцяв звернутися до уряду Сполучених Штатів Америки та до світового співтовариства по допомогу для дегазифікації українських шахт. Вибухи метану є частими причинами нещасних випадків в українських шахтах, які за статистикою є найнебезпечнішими у світі.

«Нам не потрібно вугілля за таку ціну», – сказав президент Леонід Кучма, перебуваючи в Донецьку, де внаслідок вибуху в неділю загинуло 37 шахтарів, а доля ще 10 досі залишається невідомою. Цією заявою президент Кучма продовжив довгий перелік власних заяв та заяв офіційних осіб України, які впродовж багатьох років висловлювали своє обурення станом справ у промисловості, але так нічого і не зробили для того, щоб зменшити ціну українського вугілля у життях гірників. Іще два роки тому під час подібного інциденту президент Кучма заявив, що потрібна реформа, але уряд не має коштів для закриття нерентабельних шахт.

Минулого року Україна встановила сумний світовий рекорд – на її шахтах загинуло понад 300 гірників. А рік перед тим 50 шахтарів загинуло на цій самій шахті імені Засядька, що стала місцем нинішньої трагедії. Нещасні випадки на українських шахтах стали майже рутинною справою.

У звіті американського міністерства енергетики за минулий рік говориться, що причиною збільшення кількості інцидентів на українських шахтах є заощадження на заходах безпеки, які керівництва шахт проводять у зв’язку зі скороченням державних субсидій для вугільної промисловості. «Державні субсидії були скорочені, а реформи так і не були проведені», пише з цього приводу швейцарський щоденник Ноє Цюрхер Цайтунґ. Газета додає, що з 209 українських шахт щонайменше дві третини є нерентабельними.

Але шахта імені Засядька таки є рентабельною. За словами Леоніда Камінського, консультанта з питань безпеки праці в парламенті, що його цитує британський щоденник Файненшал Таймс, шахта імені Засядька є наймодернішою з усіх українських шахт, вона є прибутковою, шахтарі в ній постійно отримують зарплату і є дисциплінованими. Але навіть на такій зразковій для України шахті відсутнє обладнання, необхідне для безпечної праці.

Представник європейського консультативного центру з питань вугільної промисловості в Донецьку Мартін Браддер в інтерв’ю британському щоденникові говорить, що поліпшення вентиляції в шахтах допомогло б зберегти багато життів. Українські шахтарі використовують лампи для визначення присутності метану в повітрі, в той час як їхні західні колеги використовують набагато чутливіші прилади -–метанометри. Пан Браддер говорить, що намагається переконати західні уряди надати більше коштів для поліпшення безпеки українських шахт. Ті кошти, що ЄС надає Україні зараз у галузі вугільної промисловості, – а це 750 тисяч євро, – призначені головним чином на навчання. Світовий Банк надав Україні кредити на реформу вугільної промисловості, але процес закриття шахт, із яким пов’язано надання грошей, проходить украй повільно.

Британський щоденник Файненшал Таймс звертає увагу на те, що вибух на шахті імені Засядька стався саме тоді, коли почав зростати політичний капітал керівника шахти Юхима Звягільського. Юхим Звягільський, який плакав під час президентської промови, на думку оглядачів, мав зіграти ключову роль у створенні центристської коаліції під час майбутніх парламентських виборів. Невчасною є нова донецька трагедія і для самого президента Кучми, який, за словами кореспондента Файненшал Таймс, намагається поліпшити свій імідж ґрандіозними святкуваннями десятої річниці незалежності.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG