Доступність посилання

ТОП новини

Українська опозиція слабка й незібрана, тому й не йдуть в Україні реформи. І не підуть, доки вона не подолає інерцію нинішньої влади


Українська опозиція слабка й незібрана, тому й не йдуть в Україні реформи. І не підуть, доки вона не подолає інерцію нинішньої влади

Берлін, 21 серпня 2001 – І через десять років після здобуття Україною незалежності очікування Заходу щодо цієї колишньої радянської республіки так і не виповнилися до кінця – Україна занадто повільно просувається шляхом реформ. Такої думки дотримується німецький політолог, професор Кельнського університету Ґергард Сімон.

Як зауважив Ґергард Сімон, прихильники реформ в Україні досі так і не продемонстрували єдності. Вони не змогли згуртуватися навколо єдиного лідера. Крім того, їм не вистачає чіткої концепції.

«Вимоги, які висувають представники опозиції, є частково нереалістичними та завищеними. Сюди можна віднести, наприклад, вимогу щодо внесення змін до Конституції з метою радикально обмежити повноваження президента або навіть узагалі скасувати цю посаду. За нинішніх умов та при нинішньому президенті більшість таку вимогу не підтримає», – вважає Ґергард Сімон. На його думку, і найближчим майбутнім українська Конституція навряд чи зазнає схожих змін. Отже, проблема демократичної опозиції в Україні полягає в тому, що вона не змогла випрацювати таку програму, яка б допомогла залучити на її бік більшість у парламенті.

Ґергард Сімон висловив сумнів, що й наступний парламент стане більш реформаторським. У свою чергу президент України та його оточення роблять усе для того, аби перешкодити зміцненню партій та формуванню справді дієздатної Верховної Ради: «Свідченням цього є те, що президент заблокував новий закон про вибори, який мав за мету посилити роль політичних партій на виборах до Верховної Ради», – каже німецький політолог.

Президент України, вірогідно, більше зацікавлений у тому, щоб у Верховній Раді були депутати, які в своїх діях не пов’язані статутами їхніх партій. Адже за умови відсутності сильних партій та сильного партійного керівництва адміністрації президента України буде легше впливати на, так би мовити, «незалежних» парламентарів, сказав Ґергард Сімон.

Експерт звернув увагу на те, що мешканці України, звичайно, не можуть бути задоволені обставинами нинішнього життя. Однак таке невдоволення йде на користь тим силам, що постійно озираються на старі часи. Сюди належать передусім комуністи та олігархи, які в Україні мають великий політичний вплив. Спільно вони гальмують подальше просування України в напрямку демократії та ринкової економіки.

Німецький політолог Ґергард Сімон звернув увагу також на те, що нинішній президент України, який у перебігу передвиборної кампанії постійно говорив про небезпеку «червоного реваншу», кінець-кінцем у складній ситуації продемонстрував свою лояльність до комуністів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG