Доступність посилання

ТОП новини

Як святкують 10-у річницю української незалежності в Криму


Як святкують 10-у річницю української незалежності в Криму

Симферополь, 23 серпня 2001 – 7 громадських і політичних організацій Севастополя національно-демократичної орієнтації заявили рішучий протест проти ухвали комісії з питань освіти, культури і молоді міської Ради включити до порядку денного наступної сесії міськради питання про побудову пам’ятника Йосипові Сталінові, якого ці організації називають катом українського народу. Ось такий своєрідний подарунок до Дня незалежності вирішили піднести мешканцям Севастополя деякі місцеві можновладці.

У заяві Севастопольського товариства "Просвіта", Громадського комітету "Український Севастополь", міських організацій ОУН, Українського Народного Руху, "Союзу Українок", Товариств імені Ващенка та імені Олени Теліги мовиться, що зовні демократична процедура обговорення питання про доцільність побудови в Севастополі пам’ятника колишньому радянському диктаторові Сталінові була проведена авторитарними методами, з залученням найреакційніших антиукраїнських організацій, на кшталт Союзу радянських офіцерів та інших. Члени комісії міськради та запрошені "представники науки" також не сприймали ні раціональних доказів можливого безглуздя, ні аморальності питання про увіковічнення пам’яті "найбільшого у світі тирана всіх часів і народів".

Натомість під час наведення фактів голодомору українського народу, геноциду його сталінською владою – у приміщенні, де відбувалося обговорення, лунав голосний сміх комуністів і вигуки "Этого никогда не было!" Таким чином, севастопольські комуністи ще раз підтвердили свою антиукраїнську сутність, мовиться в заяві представників севастопольської громадськості.

За словами одного з авторів цього документа, голови севастопольської “Просвіти” капітана 2-го ранку Миколи Гука, українське суспільство зараз пожинає плоди нерішучості в засудженні нелюдської комуністичної ідеології і злочинів комунізму перед українським народом. На його думку, якщо пам’ятник Сталінові навіть і буде встановлено севастопольською владою, то в місті віднайдеться достатньо патріотів, здатних зробити, щоб монумент диктаторові не простояв довше від кількох годин.

Автори заяви закликали українське керівництво і народ до публічного суду над злочинною, на їхню думку, комуністичною ідеологією і висунули вимогу не допустити побудови пам’ятника тиранові. Інакше, заявляють вони, це стане "світовою ганьбою для героїчного Севастополя".

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG