Доступність посилання

ТОП новини

Протести проти глобалізації


Протести проти глобалізації

Прага, 23 серпня 2001 – Останні особливо масові й агресивні протести проти глобалізації під час саміту лідерів великої сімки в Ґенуї викликали в західних країнах широкі дискусії про доцільність проведення таких нарад. Деякі політичні оглядачі пропонують уникати в майбутньому помпезнозті і високих коштів таких самітів, інші пропонують узагалі скасувати їх і проводити наради телефоном.

Останні безладдя і матеріальні шкоди після протестів у Ґенуї, під час яких поліція вбила одного з молодих учасників сутичок, а інших поранила, викликали серйозні занепокоєння в західних країнах, а також гостру критику в пресі, зокрема лівого напрямку – критику жорстокостей італійської поліції. З іншого боку оглядачі нині ширше аналізують феномен цих протестів, склад учасників і хто за ними стоїть. Серед інших, як виявляється, стоять профспілки промислово розвинених західних країн, які не зацікавлені в поширенні міжнародних корпорацій і пересуванні підприємств до країн третього світу, де дешевша робоча сила. Ці тенденції викликають безробіття і спад рівня зарплат у західних країнах. У протестах беруть також участь численні анархістські групи і просто молоді хулігани, приїзд яких на такі саміти фінансують зацікавлені міжнародні групи, серед яких і профспілки.

Деякі західні лідери і керівники міжнародних економічних і фінансових інституцій не приховують своїх побоювань перед новими протестами під час наступних нарад Міжнародного валютного фонду і Світового банку в Вашінґтоні наступного місяця і Світового продовольчого саміту в Римі в листопаді.

У середу прем’єр-міністр Італії Берлусконі, відгукуючись на триваючу в європейській пресі критику італійської поліції, заявив про те, що уряд обговорює справу перенесення до іншої країни, бажано африканської, Світового продовольчого саміту, який мав би відбутися під егідою ООН у Римі від 5 до 9 листопада цього року. Остаточне рішення в цій справі мало би бути ухвалене наступного тижня. Берлусконі заявив, що він, намагаючись поводитися, як добрий батько родини, не бажає бачити вулиці італійських міст зруйнованими і спаленими. Тим часом нарада НАТО, запланована на 26 і 27 вересня в Неаполі, за словами Берлусконі, напевно, відбудеться, однак, під тяжкою охороною військових підрозділів.

Тим часом лідери Міжнародного валютного фонду і Світового банку теж серйозно розмірковують справу скорочення їхнього саміту в Вашінґтоні наступного місяця лише до кількох днів, побоюючись подібних протестів.

В одному з коментарів на цю тему газета «Крісчен саєнс монітор» пропонує оголосити мораторій на проведення міжнародних самітів принаймні до кінця літа наступного року. За словами газети, для проведення нарад західні лідери без проблем можуть послуговуватися телефоном, а сотні мільйонів доларів, які витрачаються на влаштування самітів, використати, наприклад, у ділянці охорони здоров’я.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG