Доступність посилання

ТОП новини

НАТО готується до македонської операції


НАТО готується до македонської операції

Брюссель, 23 серпня 2001 – У Брюсселі продовжують обговорювати рішення Північно-Атлантичної Ради НАТО про початок операції «Гарячі жнива» з обеззброєння албанських бойовиків у Македонії. Проте, як зазначив у четвер речник НАТО, розгорнути весь запланований контингент миротворців у Македонії, який становитиме три з половиною тисячі солдатів, до кінця цього тижня не вдасться через низку технічних причин.

До кінця цього тижня залишається кілька днів, і їх недостатньо,аби передислокувати понад три тисячі солдатів НАТО в Македонію. Передусім це пов’язано зі зволіканням німецького бундесверу спрямувати в зону конфлікту 500 солдатів. Однак це питання, сказав журналістам Генеральний Секретар НАТО Джордж Робертсон, ось-ось владнається остаточно, і до кінця вересня весь запланований контингент розпочне вилучення від албанських повстанців зброї.

На запитання, скільки її в албанців, ніхто з офіційних представників НАТО відповісти не спроможний. Єдине відомо, що в албанських арсеналах та схованках попід стріхами зброї більше, ніж самих албанських бойовиків.

Ті журналісти, які вже побували на збірних пунктах у Македонії, висловлюють сумнів, що албанці здадуть усю зброю. Вони розповідають про трюки, до яких вдаються бойовики. Серед зданої зброї можна побачити лише одиниці сучасної зброї. В основному ж це застарілі ґвинтівки зразків, виготовлених іще до другої світової війни.

Натомість керівництво НАТО переповнене оптимізму, що операція «Гарячі жнива» завершиться «щедрим урожаєм». Так думати їм дають певні підстави: підписано політичну угоду між парламентськими партіями і фракціями, існує домовленість про припинення бойових дій та домовленість із керівниками озброєних угруповань про добровільну здачу зброї.

На запитання журналістів, що робитме НАТО, якщона їхніх солдатів нападуть неконтрольвані албанськими лідерами бойовики, Джордж Робертсон відповів, що підрозділи НАТО прибувають на територію Македонії на офіційне прохання держави, тому солдатам надані всі повноваження чинити збройний опір.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG