Доступність посилання

ТОП новини

Американські конґресмени на Львівщині знайшли спільну мову і з селянами


Американські конґресмени на Львівщині знайшли спільну мову і з селянами

Львів, 23 серпня 2001 – 21-22 серпня Львівщину з неофіційним візитом відвідали три американські конґресмени. У Львові вони побували в Богословській академії, зустрілися з главою Української Греко-Католицької Церкви кардиналом Любомиром Гузаром, із керівниками правозахисних організацій. Американські законодавці також відвідали місцеві підприємства та господарства, яким уже надавалася технічна допомога з боку США. Серед іншого конґресмени погостювали й у селі Братковичі, де їх щиро прийняли місцеві жителі. На цій зустрічі була й наша львівська кореспондентка.

У селі Братковичі гості зі Сполучених Штатів Америки не рідкість – адже впродовж трьох років фахівці зі США проводили тут навчання, допомагаючи селянам краще господарювати на власній землі, розвивати їхній молочний кооператив. Ця технічна допомога коштувала 15 тисяч доларів.

Однак гостей такого високого рангу в Братковичах приймали вперше. Селяни, не звиклі до щирих розмов навіть із місцевими чиновниками, сподівалися на коротку офіційну зустріч із американськими конґресменами, уявляючи їх високомірними й далекими від їхніх проблем.

Але зізнання впливового члена Конґресу Марсі Каптур у тому, що вона не вміє доїти корову, але любить пити молоко, розчулило місцеве жіноцтво і зруйнувало бар’єр відчуженості. До того ж Марсі Каптур розповіла їм про те, що її бабуся й дідусь – українці з Хмельниччини, згадала про їхню ностальгію за Україною, про те, що єдиним багатством у їхній валізі були жменька рідної землі і щавель, що потім ріс біля їхньої американської домівки. Люди слухали і втирали сльози. Накочувалися вони й на очі Марсі Каптур.

Вона розповіла, що п’ятдесят членів Конґресу США займаються в Вашинґтоні українськими проблемами, – а ще зізналася, що вважає своїм обов’язком допомагати Україні.

На думку Марсі Каптур, справа Гонгадзе була головною причиною того, що в американському Конґресі постало питання про скорочення допомоги Україні. «Ми пояснюватимемо в Конґресі, що Україна не може бути покарана за те, як повелися тут певні політичні сили», – зазначила вона.

Конґресмен Боб Шафер, мати якого теж українка, під час розмови з селянами сказав, що люди, які заслужили на подяку від держави, – це не політики чи бізнесмени, а ті жінки, які виховують дітей, займаються господарством.

«Сьогоднішні розмови, зауваження, які ми почули, показують, наскільки люди зацікавлені, щоб розвивалося їхнє невелике виробництво. Вони хочуть мати кращі технології. Це засвідчило, що українці прагнуть будувати свою державу», – зазначив Боб Шафер.

Члени американського Конґресу розпитували селян, що вони потребують для розвитку їхнього невеликого кооперативу. І в відповідь почули, що найкраще було б, якби допомога для села була адресною, а не розподілялася через кабінети чиновників, які потім на власний розсуд розпоряджаються цими коштами.

Після зустрічі в сільській раді конґресмени відвідали й домівки селян, ознайомилися з їхнім хатнім господарством, скуштували домашніх страв.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG