Доступність посилання

ТОП новини

Аляксандра Лукашенку не запросили на святкування 10-річчя незалежності України


Аляксандра Лукашенку не запросили на святкування 10-річчя незалежності України

Обурений президент Білорусі знов нагадав про державний борг України Мінськові на суму в 250 мільйонів доларів – із чим українська сторона не погоджується

Мінськ, 24 серпня 2001 – 10 років тому Верховна Рада Білорусі запізнилася в порівнянні з українським парламентом лише на один день із наданням статусу конституційного закону своїй Декларації про державний суверенітет.

Але офіційний Мінськ цієї суботи взагалі не збирається святкувати 10-річчя своєї незалежності. Білоруському президентові Аляксандрові Лукашенкові не пощастило також відсвяткувати й річницю незалежності України – бо в Києві головними гостями Леоніда Кучми були президенти Росії та Польщі.

Я подзвонив до Києва речникові українського президента Олександрові Мартиненкові та запитав: чому на свято не запросили Аляксандра Лукашенку?

Олександр Мартиненко: "Відповідаю: на свята ми не запрошували нікого".

Кор.: "А чому приїхали Путін і Квасьнєвський?"

О.М.: "Тому, що це було за домовленістю сторін. Досягнуто такої домовленості з президентами, враховуючи той факт, що Росія і Польща є стратегічними партнерами України".

Кор.: "Білорусь не є стратегічним партнером?"

О.М.: "Ну, в нас заявлене стратегічне партнерство з Росією і Польщею. І ще зі Сполученими Штатами", – сказав Радіо Свобода Олександр Мартиненко, речник президента України.

Коли президенти Росії та Польщі були в Києві, їхній білоруський колега Аляксандр Лукашенка відвідав білоруське місто Барановичі, де пообіцяв організувати спільне підприємство з Дніпропетровським вагонобудівним заводом та створити 2 тисячі нових робочих місць.

Проте Лукашенка додав до цієї передвиборної агітації своє обурення тим, що його не запросили на київські святкування, і нагадав, як повідомила наближена до білоруського президента інформагенція "Інтерфакс-Запад", про "український державний борг у 250 мільйонів доларів".

Президент Лукашенка впродровж чотирьох років каже про цей державний борг України Мінськові, тому на прес-конференції з нагоди Дня незалежності України білоруська журналістка попросила українського посла в Мінську Анатолія Дроня прокоментувати ситуацію.

Анатолій Дронь: "Зовнішнього боргу немає. Ніде це не визнано й не зафіксовано. Є питання врегулювання боргових зобов’язань господарчих суб’єктів за 1992 рік. Деякі журналісти називають це державним боргом. Ніколи не було державного боргу!" – відповів посол України в Білорусі Анатолій Дронь.

Проте президент Лукашенка на своїй останній прес-конференції з вільним доступом для всіх журналістів 5 травня 1998 року відкрито заявив: доки Україна не сплатить Білорусі боргів, доті білоруські Національні збори не ратифікують договір про державний кордон із Україною. Дійсно, Аляксандр Лукашенка вже кілька років не надсилає цей договір на ратифікацію своєму парламентові.

Я запитав посла Дроня, чи має Україна з кимось ще з сусідів подібну проблему з кордоном.

Анатолій Дронь: "Україна зараз вирішує проблему кордону з Російською Федерацією – завершується делімітація кордону, а він у нас найбільш протяжний. Із іншими країнами було питання з Молдовою – в нас відбувся обмін земельними ділянками. Тобто залишилися не проблеми, а такі питання... з Білоруссю взагалі проблеми жодної нема в нас кордону – є технічна така проблема ратифікації договору, і все", – сказав Радіо Свобода український посол у Білорусі Анатолій Дронь.

29 серпня він даватиме в Мінську врочистий прийом із приводу 10-річчя незалежності України, і тоді ж заплановане відкриття поруч із посольством пам’ятника Тарасові Шевченкові. Чекалося, що заради цього до білоруської столиці приїде президент України Леонід Кучма. Але його речник Олександр Мартиненко сказав мені сьогодні, що про такі плани Кучми нічого не знає.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG