Доступність посилання

ТОП новини

Про загрозу торговельних санкцій США проти України


Про загрозу торговельних санкцій США проти України

Київ, 27 серпня 2001 – Запровадження санкцій проти України загрожує скороченням тисяч робочих місць у країні. Так уважає посол України в США Костянтин Грищенко. Після того, як Сполучені Штати запровадили 24 серпня обмеження на торгівлю з Україною, у Києва залишився час лише до 11 вересня, аби ці попереджувальні обмеження з боку США не переросли в багатосторонні санкції.

На тлі святкувань 10 річниці незалежності Києву було не дуже зручно звертати увагу на те, що 24 серпня Вашинґтон призупинив участь України в спеціальній торговій програмі США. Ця програма дозволяла Україні без податків ввозити до Америки деякі видів товарів.

Репресії проти українських товарів є відповіддю США на те, що в Україні ніяк не можуть подолати піратське виробництво відео та аудіо касет та компакт-дисків. У США порахували, що цим Україна завдає Америці шкоди в розмірі 200 мільйонів доларів.

Виключення України зі спеціальної торгової програми означатиме втрати для малих та середніх українських бізнесменів десь у розмірі 20 мільйонів доларів на рік.

Ці дії США – чи не остане попередження Вашинґтона Києву перед запровадженням повномасштабних санкцій проти України. Хоча у Вашинґтоні, якщо виходити з прозорих натяків, виголошених наприкінці минулого тижня послом США в Україні Карлосом Паскуалем, досить обережно підходять до питання санкцій.

«Із цього приводу ще жодного рішення не ухвалено. Що ми робимо в своїх стосунках із Україною зараз – це, як і протягом останніх двох років, є виробити оптимальний механізм захисту інтелектуальної власності. Бо наявність такого механізму в стратегічній перспективі сприятиме надходженню в Україну додаткових закордонних інвестицій», – уважає посол США в Україні Карлос Паскуаль. Водночас, за його словами, у США сподіваються, що в вересні Україна таки ухвалить необхідне законодавство у царині боротьби з контрафактною продукцією.

У разі, якщо цього не станеться, Вашинґтон може запровадити стовідсоткові податки на чверть українського експорту до Америки, який минулого року становив понад 873 мільйони доларів.

Проте Посол України в США Костянтин Грищенко каже, що в Києва є шанс запобігти такому розвиткові подій – хоча й визнає, що США мали формальні підстави розпочати упереджувальні дії проти України через аудіопіратство ще рік тому, «оскільки питання про захист авторських прав, про боротьбу з контрафактним виробництвом ми обговорюємо вже добрі два роки, і можливості якогось відтягування вже просто вичерпані. І це стандарт нормальної цивілізованої поведінки будь-якої держави, яка або є членом Європейського Союзу, або прагне ним стати. Ми не можемо обійти ці вимоги. Але не тільки ці вимоги: якщо говорити про можливі санкції, – а вони фактично почалися вже на цьому етапі (американської) національної системи преференцій, на другому етапі (будуть) санкції по конкретних галузях, – ідеться про втрату тисяч і тисяч робочих місць в Україні, зокрема в текстильній промисловості, яка досить вдало зараз уже діє на американському ринку, де не так уже й рідко видно етикетку “виготовлено в Україні”. Тому щоб не було ніяких сумнівів – у нас нема вибору: ми втратимо досить серйозну кількість робочих місць, якщо не вирішимо цю проблему», – вважає посол України у США Костянтин Грищенко.

Як крайню межу для демонстрації на законодавчому рівні адекватної реакції Києва на застереження Вашинґтона дипломати визначають 11 вересня. Попередні спроби українського уряду посилити контроль за виробництвом компакт-дисків і дії української прокуратури проти тих, хто продає нелегальний товар, у США були визнані недостатньо ефективними.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG