Доступність посилання

ТОП новини

Конференція ООН проти расизму


Конференція ООН проти расизму

Прага, 27 серпня 2001 – Наприкінці цього тижня у південно-африканському місті Дурбані розпочинається однотижнева конференція ООН, присвячена боротьбі з расизмом, расовою дискримінацією і ксенофобією. Нинішня конференція викликала особливо затяті й емоційні дискусії навкола порядку денного.

Хоча до відкриття конференції залишилося три дні, організаторам поки що не вдалося усталити ні порядку денного, ні докладного списку учасників.

Ідеться передусім про участь у конференції делегації Сполучених Штатів Америки, які мали би бути водночас одним із найважливіших спонсорів цього форуму. У неділю президент США Буш повторив попередню умову: якщо з порядку денного не буде знято питання про прирівняння сіонізму до расизму і якщо арабські та інші країни намагатимуться використати конференцію для ізоляції важливого союзника США – Ізраїлю, то американська делегація, яку мав би очолити держсекретар США Пауел, на конференцію не прибуде.

Раніше США поставили іншу умову перед організаторами конференції – зняти з обговорення питання про рабство чорних африканців в Америці кілька століть тому і виплату компенсацій за цей історичний гріх.

Як видно з усього, американська делегація не братиме участі в конференції ООН у Дурбані. Тим часом Ізраїль, хоча не відмовився від участі, вимагає зняти з обговорення палестинську проблему, яку вважає чисто політичною, а не расовою.

Оглядачі звертають увагу на емоції, які розгораються навкола низки інших питань порядку денного форуму. Приміром, Індія категорично виступає проти обговорення питання касти «недоторканних», які налічують 260 мільйонів осіб і займаються головно замітанням вулиць і чищенням туалетів лише тому, що за походженням належать до найнижчої касти.

Країни третього світу виступають проти обговорення питання про права дискримінованих у різних країнах світу гомосексуалістів, лесбіянок та людей інших сексуальних орієнтацій, вважаючи ці питання марґінальними і недоречними. Натомість вони вимагають обговорення так званого екологічного расизму, бо промислово розвинені країни вивозять небезпечні хімічні відходи до країн третього світу.

Крім того, досі не вирішено питання про обговорення на конференції чорного расизму і дискримінації білих у деяких африканських країнах, зокрема в Зімбабве, де з ініціативи президента Муґабе проти білих фермерів розв’язано кампанію переслідувань, грабунків і вбивств. Досі одна із процвітаючих сільськогосподарських країн в Африці, Зімбабве перетворюється на руїну і незабаром може стати залежною від продовольчої допомоги з боку європейських доброчинних організацій. Муґабе відкинув пропозицію Великобританії мирно розв’язати проблему, воліючи насилля проти білих фермерів і поширюючи расовий наступ проти білих і на Південно-Африканську республіку.

З огляду на ці та інші вразливі проблеми, які мали би стати на порядку денному конференції ООН у Дурбані, оглядачі передбачають надзвичайно гарячі дискусії і можливі словесні сутички між учасниками цього форуму.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG